Natjecanja i smotre / 3. svibnja 2018.

U Crikvenici održano državno Natjecanje iz biologije 2018.

Od 25. do 28. travnja 2018. održano je državno Natjecanje iz biologije. Sudjelovalo je 107 učenika i 75 mentora u dvije kategorije: natjecanje u poznavanju, razumijevanju i primjeni nastavnih sadržaja iz biologije (6 skupina) te u prezentaciji samostalnih istraživačkih projekata (3 skupine) koji se objavljuju u elektroničkom časopisu Bioznalac.

Domaćin je bila OŠ Zvonka Cara iz Crikvenice, čiji su učenici sa svojim učiteljima pripremili zanimljiv i kvalitetan program za svečano otvaranje natjecanja. Sudionike su, uz ravnateljicu Škole Desiree Pečaver, diplomirane pedagoginje, pozdravili Jasminka Citković, dipl. iur., pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu i predsjednica Državnoga povjerenstva za Natjecanje iz biologije dr. sc. Andreja Lucić. U ime ravnateljice AZOO-a Jadranke Žarković-Pečenković skup je pozdravio mr. sc. Oleg Đaković, predstojnik Podružnice Rijeka. Natjecanje je otvorila Klara Tomašković, učenica 4. razreda XV. gimnazije Zagreb koja je više godina sudjelovala na natjecanjima iz biologije i postizala zapažene rezultate, a vrlo je uspješno sudjelovala i na međunarodnim prirodoslovnim olimpijadama. Radnici Škole pod vodstvom ravnateljice  i učiteljice biologije Ivane Hegedüs Crnčić, dip. ing., bili su izuzetni domaćini, zahvaljujući kojima su se svi sudionici osjećali ugodno i dobrodošlo. Sudionici su bili smješteni u Hotelima Kaštel i International u Crikvenici.

Za mentore i učenike predavanje Miskoncepcije u evoluciji, održao je mag. sc. Josip Skejo. Za vrijeme rada Državnoga povjerenstva sudionici natjecanja imali su priliku posjetiti Aquarium u Crikvenici, Gradski muzej, otići na izlet u zaleđe Crikvenice te sudjelovati u keramičarskoj, grafičkoj i drugim radionicama koje su pripremili učitelji iz škole domaćina. Organizirano je i zajedničko druženje učenika, mentora i članova državnoga povjerenstva uz kušanje specifičnih delicija iz dijelova Republike Hrvatske iz kojih su došli sudionici natjecanja.

Dva su istraživačka projekta učenika srednjih škola predložena za međunarodno natjecanje International Conference of Young Scientists (ICYS), na kojem naši učenici uvijek ostvaruju izvrsne rezultate pa su i ove godine osvojili jednu srebrnu i dvije brončane medalje.

Učenici 7. i 8. razreda osnovne škole te 1. razreda srednje škole koji se na listi poretka državnoga natjecanja u znanju po bodovima nalaze na prvih pet mjesta uključuju se u dodatna testiranja za sudjelovanje na međunarodnim razinama natjecanja u znanju (European Union Science Olympiad – EUSO, International Junior Science Olympiad – IJSO), na kojima sudjeluju u interdisciplinarnim timovima s kemičarima i fizičarima te također postižu izvrsne rezultate.

Na svečanosti zatvaranja, članovi Državnoga povjerenstva zahvalili su se domaćinima,  svim mentorima i učenicima, a onima koji su osvojili prva tri mjesta, uručili su priznanja i nagrade.