Natjecanja i smotre / 2. lipnja 2015.

Treća simulirana sjednicu Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola

Simulirana_sjednica_2015_mSlužba za građane Hrvatskoga sabora u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizirala je Treću simuliranu sjednicu Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola 25. svibnja 2015. Simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola temelji se na kompetencijskom pristupu i ishodima koji su za učenike srednjih škola predviđeni u Programu međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole (NN, br. 104/14). Tema rasprave simulirane sjednice bila je sprječavanje nereda na sportskim natjecanjima.

Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, NN, 117/03; 71/06; 43/09; 34/1, na Simuliranoj sjednici postao je prijedlog zakona u proceduri i podloga za raspravu. U radu sjednice sudjelovali su učenici iz 32 srednje škole i 2 učenička doma iz svih dijelova Hrvatske, njih 151. Kroz raspravu na plenarnoj sjednici u svojim su govorima iznosili svoje stavove i razmišljanja o navedenoj temi i istraživanjima koja su proveli (komparacijom programa prevencije i edukacije sa sličnim programima u zemljama EU) i konkretne prijedloge iz svojih razreda i škola za njihovo rješavanje. Uz učenike zastupnike sjednicu su pratili i učenici novinari članovi novinarskih školskih skupina.

Simulirajući rad Hrvatskoga sabora – od rada u klubovima zastupnika, koji su nosili nazive poznatih hrvatskih sportaša poput Krešimira Ćosića i sportašica poput Janice Kostelić, u nadležnim odborima te na samoj plenarnoj sjednici – učenici su proveli raspravu i usvojili amandmane na važeći Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Simulirana_sjednica_2015_1_mNa početku sjednice učenicima se obratio predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko koji je ohrabrio učenike rekavši da nastave aktivno sudjelovati u radu simuliranih sjednica sabora ili simuliranih suđenja jer se tako bolje uči o demokraciji.- Demokracija ima svoju snagu i moć, a ona se treba odražavati i u moći institucija koje predstavljaju zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast- rekao je Leko. Nakon njega učenicima se obratila i predsjednica Ustavnog suda Republike Hrvatske dr. sc. Jasna Omejec. Predsjednica Ustavnog suda pojasnila je učenicima važnost Ustava, važnost trodiobe vlasti i ulogu Ustavnoga suda Republike Hrvatske. Za tu priliku ponijela je sa sobom i Ustav Republike Hrvatske na kojemu su četvoro hrvatskih predsjednika položili prisegu.- Simulirane sjednice parlamenta odličan su način učenja o demokratskom dijalogu, parlamentarnoj kulturi, civiliziranom ponašanju i građanskom odgoju, rekla je Omejec. Osvrnuvši se na temu simulirane sjednice – sprečavanje nereda na sportskim natjecanjima – upozorila je učenike/zastupnike da u donošenju zakona ne smiju iz vida izgubiti Ustav jer svaki zakon podliježe kontroli Ustavnoga suda.Treba biti mudar, parlamentaran, slušati argumente drugih, voditi računa o potrebi uravnoteživanja prava pojedinaca s jedne strane i ostvarivanja interesa društvene zajednice s druge strane, a rješenja moraju ostati unutar okvira koje postavlja Ustav, istaknula je.

fotografija_mRavnateljica Agencije za odgoj za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković pohvalila je kvalitetu izlaganja i motivaciju učenika u promišljanju demokracije i istaknula značaj provođenja Simuliranih sjednica hrvatskog sabora za učenike srednjih škola u procesu stjecanja građanske kompetencije.

Sjednici su nazočili i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Krunoslav Borovec, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Tomislav Paškvalin, suci Vrhovnog suda Republike Hrvatske dr. sc. Marin Mrčela i Đuro Sessa te zastupnici i zastupnice Hrvatskoga sabora. Obrativši se učenicima na završetku sjednice, izrazili su veliko zadovoljstvo time što su imali priliku nazočiti na simuliranoj sjednici i njihovoj raspravi te su jednoglasno zaključili da su učenici taj posao odradili jako dobro i vrlo profesionalno.

Na e-stranici Hrvatskoga sabora mogu se pročitati učeničke zaključci saborskih klubova i odbora, pojedinačne rasprave na simuliranoj sjednici te se može i pogledati videosnimka simulirane sjednice:

http://www.sabor.hr/simulirana-sjednica-sabora-za-ucenike

http://www.sabor.hr/odrzana-treca-simulirana-sjednica-hrvatskoga-sabor