Natjecanja i smotre / 18. travnja 2018.

Točke darovitosti i godišnja doba: Škola stvaralaštva Novigradsko proljeće

Novigradsko1_mU prepunoj kinodvorani Grada Novigrada otvorena je 7. travnja 2018. ovogodišnja 43. Škola stvaralaštva i 29. Novigradsko proljeće, Prisutne u dvorani i sve sudionike programa na pozornici pozdravila je zamjenica gradonačelnika Novigrada Sonja Šikanić, kojoj se pozdravima, u ime Istarske županije, pridružila zamjenica župana Giuseppina Raico. Nakon što je tajnik državnog povjerenstva Miroslav Mićanović proglasio ovogodišnje Novigradsko proljeće otvorenim, svi voditelji radionica i učenici zajedno su na pozornici zapjevali himnu Novigradskog proljeća za koju je tekst napisao Josip Prudeus, a solist bio Sergej Božić, polaznik radionice pjevanja.

Radno i razigrano, kreativno i poticajno, mnogo se toga lijepog i vrijednog dogodilo i na ovogodišnjoj Školi stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ (2018) – na jedinstvenom mjestu darovitih učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske. Nova znanja i vještine 326 izabranih i pozvanih učenika, 40 hospitanata (učitelja i nastavnika), stjecalo je i dijelilo, predstavljalo i izvodilo u novigradskoj osnovnoj školi, na javnim gradskim prostorima (u galeriji, kinodvorani) od 7. do 14. travnja 2018. godine u Novigradu.

novigradsko2_mU dvadeset i jednoj radionici riječi, zvuka, pokreta i slike (literarna radionica, izrada slikovnice, scenske radionice, filmska, novine na internetu, radijska, videodokumentarna, skladateljska, radionica scenske glazbe, aranžiranja i produkcije glazbe, radionica pjevanja, plesna, grafičkog dizajna, keramičarska, slikarska, slikarsko-scenografska, lutkarska, kostimografska, fotoradionica), s jednako toliko predanih, upućenih i stručnih voditelja (Branko Čegec, Sonja Ivić, Dario Harjaček, Paolo Tišljarić, Ivan Ožegović, Tomislav Šoban, Sandra Bastašić, Kristina Kovačević, Srđan Nogić, Marinko Marinkić, Mirjana Žužić, Damjan Vasiljević, Matko Basara, Doris Kovačić, Irena Đurkesac, Feodora Gubaš Štifanić, Boris Roce, Lucija Prstec Smolčec, Đanino Božić, Theodor de Canziani, Kruna Tarle, Borislav Božić) – okupila se oko teme Godišnja doba. Novigradska „godišnja doba“ na sretan i spretan način pomogle su u međusobnoj suradnji, prožimanju različitih radionica, što se vidjelo i osjetilo tijekom sedmodnevnog rada u radionicama, na večernjim prezentacijama i završnim predstavljanjima.

U okviru programa Škole stvaralaštva djeluje stručni tim sastavljen od pedagoga, psihologa, sveučilišnih nastavnika, viših savjetnika Agencije za odgoj i obrazovanje čija je uloga praćenje i unapređivanje programa rada s darovitim učenicima jezično-umjetničkog područja, Škole stvaralaštva. Željko Rački, Vesna Ivasović, Borna Nemet, Nora Krstulović, Maja. Zrnčić, Ljiljana Kostić, Dolores Fabris i Josip Krunić – zaduženi su za praćenje i osiguranje kvalitete Škole stvaralaštva „Novigradsko proljeće“, za njezino unapređenje i izradu strategije, koja bi trebala otvoriti vrata europskih strukturnih fondova. Podrška radu Škole i ove su godine bili studenti učiteljskih fakulteta iz Zagreba, Rijeke i Osijeka, koji su se imali priliku upoznati s programom škole i načinima njezina praćenja: Sandi Kundih, Janko Bulović, Andrea Krejči, Jelena Bošnjak, Katarina Puljić i Bea Mihaljević. Hospitanti, voditelji i članovi stručnog tima sudjelovali su i na predavanjima posebnog gosta s pariškog sveučilišta – izv. prof. dr. sc. Todd Lubarta, jednog od autora testa za mjerenje potencijalne kreativnosti – EPoC–a.

Uvedeno elektroničko prijavljivanje učenika u Školu stvaralaštva pokazuje se važno ne samo u tehničkom smislu nego se zahvaljujući prikupljenim podacima i njihovom obradom stvara „karta“ darovitosti u Hrvatskoj, omogućava njezino praćenja i vrednovanja. Praćenje sadržaja škole i njihovo vrednovanje, prilagođavanje novim uvjetima, stvaranje novih konteksta i okvira škole, dokumentiranje i arhiviranje materijala i vrijednosti stvorenih tijekom svih ovih godina pokazuje se kao neizbježan i važan posao u idućim godinama jedinstvene u Europi i jedine u Hrvatskoj škole za darovite. Škola stvaralaštva „Novigradsko proljeće“, koja je u Katalogu natjecanja i smotri Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) i dio je njezina radu na unapređenju i praćenju darovitih učenika osnovnih i srednjih škola, postala je nova europska točka darovitosti i to joj je vrijedno priznanje predano 8. prosinca 2016. godine u Ljubljani.

novigradsko3_mPojedinačna predstavljanja radionica tijekom trajanja škole, upućenost jednih na druge u završnim predstavama, izložbama i scenskim uprizorenjima, izložba slika, fotografija i keramike u gradskom Muzeju Lapidarium (izložbu je osmislila kustosica Jerica Ziherl), samo je dio dinamičnosti i ljepote škole stvaranja, darovitosti i kreativnosti. Trebali li reći da su se svi po tko zna koji put uvjerili da je rad, kreativnost, maštovitost ono što se razvija, usavršava i mijenja.

Radoznaliji, oni koji žele biti upućeni, mogu na stranicama Škole stvaralaštva, na učeničkom portalu radionice Novine na internetu (http://www.novigradsko-proljece.com/web/2018/tag/novine-na-internetu/), vidjeti svu raskoš i ljepotu događanja u Novigradu: pročitati vijesti, vidjeti fotogaleriju, saznati ponešto o povijesti Škole stvaralaštva, čuti koncert u crkvi sv. Pelagija i slušati polaznike skladateljske, radionice scenske glazbe i pjevanja, vidjeti kako se riječi i slike spajaju u magiju slikovnice, pročitati što su pisali sudionici literarne radionice, a izvodili mladi glumci scenske i plesači plesne radionice. Mogu se čuti i vidjeti urnebesni prilozi radijske, filmske, videokumentarne radionice, pogledati što je sve radila i ostavila na zidovima škole slikarsko-scenografska radionica, kakve su ove godine bile lutke i što je sve radila lutkarska radionica, što je novo u grafičkom dizajnu, tko je posjetio Školu stvaralaštva! Kako izgleda ovogodišnja milenijska fotografija!

Svečanim programima završena je 43. godina Škola stvaralaštva i 29. Novigradsko proljeće – onako kako je to i jedino moguće u kreativnoj i istraživačkoj školi, koja je kao poseban program sastavni dio Kataloga natjecanja i smotri Agencije za odgoj i obrazovanje: raznoliko i uzbudljivo, darovito i domišljeno, vedro, živo, energično, s osjećanjem važnosti vlastitog izražavanja i dosluha s drugima, sebi sličnima i različitima. Okupljeni daroviti učenici osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske pokazali su samo dio onoga što je nastajalo u sedmodnevnom radu u 21 radionici. Završni svečani programi, okupljeni oko zajedničke teme ovogodišnje Škole Godišnja doba, govorili su o njihovu stvaralačkom radu u području riječi, zvuka, slike i pokreta, o mogućnosti povezivanja i upućivanja jednih na druge. Treba li je reći da je završna svečanost bila ujedno i najava iduće novigradskog proljeća, iduće uzbudljive Škole stvaralaštva „Novigradsko proljeće“.