Natjecanja i smotre / 5. listopada 2020.

Srednjoškolci kroz simuliranje sudskih parnica učili o vladavini prava

Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Općinskim sudom u Novom Zagrebu, Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom pravosuđa i drugim predstavnicima pravosudnog sustava u RH-a organizirali su 3. listopada 2020. godine 14. Smotru simuliranih suđenja za učenike srednjih škola.

Ove godine na državnoj Smotri simuliranih suđenja, koja je održana online, sudjelovalo je 100 učenika iz deset srednjih škole te suci koji su vodili postupke. Uvodno ih je pozdravila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać i naglasila da se ovakvom vrstom smotre učenici vježbaju iznošenju činjenica, argumentaciji i donošenju zaključaka.

Na Smotri je s spis za simulirano suđenje bio građanska parnica: Vjekoslav Marić protiv Krešimira Čirića i Gimnazije dr. Franjo Tuđman iz Zagreba. Korištenje postupka simuliranog suđenja u Građanskom odgoju i obrazovanju ima za cilj razviti elementarnu pravnu pismenost učenika kao dio opće kulture. Kroz sudjelovanje na smotrama učenicima se omogućava da steknu znanja, vještine i vrijednosti pravne države, prevencije korupcije, značenje zakonske ovlasti u demokraciji, uloge sudaca, sudskog postupka i sudskih presuda.

Smotru su pripremili i organizirali viši savjetnici Nevenka Lončarić Jelačić, prof. soc. paed. phil. i mr. sc. Tomislav Ogrinšak. Predsjednik Povjerenstva bio je doc. dr. sc. Marin Mrčela, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Na Smotri su sudjelovali timovi iz sljedećih škola:

  1. 1) Gimnazija dr. Ivana Kranjčeva, Đurđevac
  2. 2) Srednja škola Koprivnica
  3. 3) SŠ Marka Marulića – Slatina
  4. 4) Srednja škola Glina
  5. 5) Druga srednja škola Beli Manastir
  6. 6) Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar
  7. 7) Gimnazija F. Galović, Koprivnica
  8. 8) Škola za cestovni promet, Zagreb
  9. 9) IV. gimnazija M. Marulić, Split
  10. 10) Graditeljska, prirodoslovna i rudarska ŠK; Varaždin