Natjecanja i smotre / 30. travnja 2010.

Smotra literarnog, dramskog-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2010.

Radost stvaralaštva u Šibeniku prikazalo više od 500 učenika osnovnih i srednjih škola. E. Kišević poručio učenicima da budu odgovorni prema svom daru

Smotra literarnog, dramskog-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2010.Smotra literarnog, dramskog-scenskog i novinarskog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola LiDraNo 2010., održana je u Šibeniku od 25. do 29. ožujka 2010. U pet dana prikazano je 36 predstava dramskih skupina, održane su izložbe 36 školskih listova, prikazano je 13 televizijskih i 11 radijskih emisije, nastupilo je 76 najboljih literata, a svoje radove predstavili su i najkreativniji novinari među učenicima. Na Smotri, koja već 19 godina otkriva, prati i potiče učenike posebnih sklonosti, sposobnosti i kreativnosti, sudjelovalo je ukupno 560 osnovaca i srednjoškolaca. Iako su na LiDraNu učenici u prvom planu pohvaliti treba i učitelje i nastavnike, 300 mentora koji su cijelu godinu radili i spremali učenike za školsku, županijsku i državnu smotru. Osim prezentacije vlastitih uradaka učenici i njihovi mentori prisustvovali su okruglim stolovima i radionicama na kojima su raspravljali o svom stvaralaštvu, ali i usvajali korisna znanja i savjete.

Uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i organizatora Agencije za odgoj i obrazovanje, domaćini ovogodišnje smotre bili su Grad Šibenik te OŠ Brodarica i Gimnazija Antuna Vrančića Šibenik. Osim pomoći u organizaciji smotre učenici škola domaćina osmislili su i izveli program svečanih otvaranja Smotre. Program na svečanom zatvaranju smotre za osnovne škole izveli su učenici čiji su nastupe i radove članovi prosudbenih povjerenstava izdvojili kao najkreativnije i najcijelovitije. Na državnoj smotri nema pobjednika, svi su u Šibenik došli kao pobjednici pokazati radost stvaralaštva i potvrditi vlastita postignuća. Na zatvaranju Smotre za osnovne škole publiku u kongresnoj dvorani hotela Ivan oduševio je nastup dvije učenice drugog razreda OŠ August Cesarec iz Ivankova, Laure Doga i Dore Živković u predstavi Druge. Simpatije je pobrao i dokumentarni film učenika OŠ Rudeš iz Zagreba Sjaj rudeške zvijezde.

Foto-album

{galerija}lidrano2010{/galerija}

Među srednjoškolcima prosudbena povjerenstava za završna zatvaranja izdvojili su, među ostalim, monolog Cyrano de Bergerac učenika Filipa Vidovića iz Prve klasične gimnazije u Zagrebu, reportažu Stari ne pitaj, uradak Danijele Čuić iz Srednje škole kneza Branimira iz Benkovaca te dramsku predstavu Od stoljeća sedmog učenika Srednje škole Viktorovac iz Siska.

Zadnji nastup na zatvaranju smotre imao je predsjednik državnog povjerenstva LiDraNa književnik Enes Kišević. Prepoznavši među učenicima mnoge talente, koji imaju perspektivu postati izuzetni književnici, pisci, glumci, redatelji ili novinari, Kišević im je poručio da budu odgovorni prema daru ljepote koja im je darovana.

– Vaš dar je odabrao vas i vi ste sasvim zasluženo ovdje. Najvažnije je da budete odgovorni prema tom daru, jer volio bih da ovaj naš zajednički rad postane naša baština – poručio je na odlasku iz Šibenika E. Kišević.