Natjecanja i smotre / 30. rujna 2019.

Smotra hrvatskoga školskoga filma – filmovi s dušom

Agencija za odgoj i obrazovanje godinama je suorganizirala filmske revije učenika osnovnih škola, a od  2013. godine samostalno organizira i vodi filmsku smotru učenika osnovnih i srednjih škola. Program Smotre obuhvaća filmsko i videostvaralaštvo te stručne razgovore i okrugle stolove s voditeljima i učenicima, članovima filmskih i videodružina.

Povjerenstvo je vođeno načelom da su sloboda stvaralaštva učenika i družine preduvjet za osobno stvaralačko izražavanje.

Smotra je i ove godine ostvarila svoje zadaće: razvijanje kritičkih i kreativnih vještina učenika i razvijanje sposobnosti, pristupa, raščlambe, vrjednovanja i slanja poruke posredstvom filma.

Kako je ove godine na Smotru prijavljeno više od 100 filmova (najviše dosad), procjenjujemo da je na njima radilo više od tisuću učenika (ove je godine prijavljen najveći broj filmova svih žanrova). Učenici su tijekom rada razvijali različite kompetencije: tehničke (radom na različitoj opremi i softveru), kritičke (razumijevanjem snimljenih sadržaja i tumačenje bitne poruke) te stvaralačke (stvaranjem djela).

Na Smotri sudjeluje 50 filmova učenika osnovnih i srednjih škola iz različitih županija.

Zanimljivo je primijetiti da je i ove školske godine prijavljen veći broj filmova iz manjih sredina (Strahoninec, Sinj, Mala Subotica, Zabok, Gunja, Tar, Krk itd.) s dobrim filmovima koji bi, kao i ostali, mogli i trebali poslužiti u nastavi Hrvatskoga jezika u svim našim osnovnim i srednjim školama. Što se produkcije tiče, ove je godine najveći broj dokumentarnih filmova, a u porastu je i broj eksperimentalnih filmova. Porast broja i minutaže dokumentarnih filmova pokazuje zanimanje učenika i za neknjiževni tekst uopće i za filmsko i tekstovno  preoblikovanje svijeta oko nas te zapažanje društvenih procesa.

Prosudbeno povjerenstvo radilo je u sastavu:

  • Krešimir Mikić, filmolog, predsjednik
  • Istvan Filakovity, akademski redatelj, slobodni umjetnik, član
  • Neven Hitrec, akademski redatelj, slobodni umjetnik, član
  • Slaven Zečević, akademski montažer, slobodni umjetnik, član

Gledajući vaše filmove oduševilo me to što su oni zadržali dušu u smislu odabira i realizacije teme. Vi dobro poznajete digitalnu tehnologiju i pratite tehnološke novitete, ali  u vašim se filmovima uočava humana dimenzija i toplina.  Zadovoljni smo vašim radovima – rekao je to filmolog Krešimir Mikić, prilikom otvorenja Smotre hrvatskoga školskoga filma.  Kao dugogodišnji predsjednik prosudbenog povjerenstva Smotre, Mikić je dometnuo i da se iz godine u godinu uočava napredak u kvaliteti filmova.

Ovogodišnja Smotra održana je u Velikoj Gorici od 25. – 27. rujna, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Domaćini  su bili  Osnovna škola Eugena Kumičića, Velika Gorica i Pučko otvoreno učilište. Smotru koja je koristeći se filmskim jezikom pružila uvid u sadašnje preokupacije djece,  otvorila je Erika Hanžovečki, učenica 8. razreda Osnovne škole Eugena Kumičića.

Ugodan boravak na Smotri svim sudionicima poželjela je Snježana Ruklić, ravnateljica škole domaćina, naglasivši da snimanjem filmova djeca uče kritički razmišljati i koristiti tehnologiju Sudionike smotre pozdravili su i  Neven Topoljnjak, pročelnik za školstvo Velike Gorice te dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica  Agencije za odgoj i obrazovanje. U svom govoru ravnateljica Agencije pohvalila je trud svih učenika i njihovih mentora te napomenula da se ova Smotra održava radi njih. Posebno je naglasila ulogu učitelja Hrvatskoga jezika u širenju medijske kulture i istaknula da su baš oni često i voditelji filmskih skupina u školama.

Na Smotri je  prikazano 40 filmova učenika osnovnih škola i 10 filmova srednjoškolaca, a prema riječima dr. sc. Srećka Listeša, voditelja Smotre, prosudbenom povjerenstvu  Smotre poslano je  ukupno 126 učeničkih  filmova. S tri prikazana filma, škole rekorderi po broju prikazanih filmova bile su dvije male škole iz Međimurja, Osnovna škola Strahoninec i Osnovna škola Tomaša Goričanca, Mala Subotica. Potonju vode mentorice Iva Mihalić Krčmar i Nikolina Hampamer, a njihova je filmska grupa poznata po nizu vrlo zanimljivih filmova o problemima i životu romske populacije u Međimurju.  Na ovoj smotri su također predstavili  dojmljiv film o životu Roma. Taj se film zove „Škarje moje malo”. Filmaši iz Strahoninca,  koje vode učitelji Dijana Pasarić i Mario Kanižaj, predstavili su također 3 filma.  Prisutnu publiku u dvorani posebno su osvojili filmom   „Svakom je Bog dao nešto”.  Taj  film govori o dječaku koji boluje od bolesti staklenih kostiju. Unatoč svojoj bolesti ovaj vedar dječak je i uspješan je plivač.

Filmova koji progovaraju o drugačijoj djeci i ljudima bilo je još nekoliko, a jedan od njih je „Kiki” Osnovne škole Bartola Kašića, Zagreb koju vodi učiteljica hrvatskoga jezika Marina Zlatarić. Taj se film najviše svidio Pauli Janković, članici filmske grupe Osnovne škole Marije Jurić Zagorke, Zagreb.  Prema njezinim riječima, film „Kiki”  svidio joj se zbog glavnog junaka koji izvrsno crta i izrađuje skulpture  unatoč tome što vrlo slabo vidi. Uz to je i gluh, no to ga ne sprečava da glumi u kazalištu i da u parku prolaznicima crta crteže po njihovim željama. Pod vodstvom naših mentorica učiteljica hrvatskoga jezika Melite Horvatek Forjan i Nataše Jakob i mi često snimamo filmove  o ljudima s invaliditetom – kazala nam je Paula. Ove godine filmaši Zagorke posebno su ponosni  na svoj film o filmu. Filmom „Na dopunskoj nastavi” prikazali su  zadatke pojedinih članova filmske ekipe.  Snimili su ga zahvaljujući filmu  „Dopunska nastava” Ivana Gorana Viteza koji je sniman u njihovoj školi.

Svojim filmom „Nikad više” prosudbeno povjerenstvo i publiku osvojili su i filmaši Osnovne škole Većeslava Holjevca, Zagreb.  Da se ova filmska skupina, pod vodstvom mentora dr. sc. Mate Milasa, bavi temama koje zanimaju mlade, govori i podatak da su njihovi filmovi vrlo popularni na YouTubeu. Najgledaniji im je film „Bijeg” s preko 353.000 pregleda, a slijedi film „Najbolje frendice” s preko 343.000 pregleda, preko 3,2 tisuće lajkova i 245 komentara.

Još su brojni filmovi svojim temama poput vršnjačkog nasilja, ekologije, virtualnih igara, predrasuda … zaokupili pažnju publike. Jedan od njih bio je i vrlo duhovit animirani film „Domska ljubav” Učeničkog doma Tehničke škole, Zagreb. Film su pod vodstvom mentorice Marine Vuković realizirali učenici Karlo Karagić, Mato Šipura i Iva Čorić. Oni su svoj film snimili mobitelom obješenim na luster, a  kako ističu članovi filmske grupe unatoč nedostatku odgovarajuće opreme već su osmislili nekoliko novih ideja za filmove.

Jedan od zamijećenih srednjoškolskih filmova bio je i film „Super moći mame Dominkuš”, autora Marka Dominkuša, koji je  opisujući kako jedan dan provodi njegova majka, prikazao majke kao suvremene junakinje.  Dominkuš,  učenik usmjerenja medijski tehničar u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, svoj je film snimio pod mentorstvom profesorice Tamare Bilankov. Na Smotri je filmom „Poznato i nepoznato” sudjelovala i njegova kolegica Melani Stužić. Na pitanja što bi savjetovala filmašima iz osnovnih škola, Melani nam je odgovorila da je potrebno što više vježbati snimanje, pripremiti dobar scenarij i  najvažnije snimati filmove o njima bliskim temama.

Da je odabir učenicima bliskih tema vrlo važan u nekoliko je navrata u razgovorima s učenicima i voditeljima naglasio i predsjednik prosudbenog povjerenstva Krešimir Mikić.  On je istaknuo da se posljednjih godina uočava znatan napredak u pogledu izbora tema u odnosu na početke prikazivanja dječjeg filmskog stvaralaštva kad su dominirali filmovi o različitim priredbama i događanjima u školi. Njegov je savjet voditeljima filmskih grupa da učenicima ne nameću teme, te da ih usmjeravaju na važnost filmske priče i podsjećaju da ne budu opčinjeni mogućnostima tehnologije. Mikić je istaknuo da je Hrvatska uvijek bila pionir u dječjem filmskom stvaralaštvu  i zahvalio je prosvjetnim vlastima što podržavaju dječje filmsko stvaralaštvo.

Razgovarajući s učenicima i mentorima, član povjerenstva Slaven Zečević, založio se za veću strpljivost prilikom montaže filmova. Treba si dati više vremena i naknadno pogledati montirani film. Prilikom gledanja ne treba biti navijački raspoložen nego kritički promišljati svoj rad – istaknuo je Zečević, dometnuvši da bi film trebalo gledati u različitim uvjetima, po mogućnosti  i na velikom platnu jer se tako lakše uoče neke pogreške, a i drugačija je percepcija trajanja filma.

Član povjerenstva Neven Hitrec istaknuo je važnost  odabira glumaca prilikom snimanja igranih filmova. Napomenuo je i da  si u svakoj fazi pripreme filma treba dati vremena i napraviti nekoliko verzija da bi film bio dobar.

Učenici i mentori sudionici Smotre, složni su u ocjeni da su  uz prikazivanje filmova, razgovori s članovima prosudbenog povjerenstva također vrlo važan  dio Smotre i pomaže im u unaprjeđenju kvalitete filmova. Važno je napomenuti i da će filmovi prikazani na ovogodišnjoj Smotri biti dostupni na Meduzi,  CARNETovoj platformi za distribuciju medijskih sadržaja za obrazovne i akademske ustanove.