Natjecanja i smotre / 16. svibnja 2018.

Rezultati državnog Natjecanje iz debate 2018.

debata2018_mDržavno Natjecanje iz debate 2018. održano je u Osnovnoj školi Zapruđe 11. i 12. svibnja 2018. Sudjelovale su 34 ekipe u dvije kategorije – 14 osnovnoškolskih i 20 srednjoškolskih ekipa.

Osnovnoškolske ekipe debatanata iz Rijeke, Splita, Knina, Raba, Zaprešića i Zagreba debatirali su na tezu Gospodarski razvoj je za državu važniji od zaštite okoliša. Uz ovu zadanu tezu debatirali su i na dvije teze za koje su se spremali samostalno, u vremenskom roku od 60 minuta: Dobro plaćeni posao bolje je raditi od posla kojeg voliš i Mučenje terorista je opravdano. Nakon dvodnevnog debatiranja, u kojem su sve ekipe morale iznositi niz argumenata za i protiv teze, prvo mjesto odnijela je ekipa Nazor 2 iz Osnovne škole Vladimira Nazora iz Zagreba, dok je drugo mjesto pripalo ekipi Pujanke iz Osnovne škole Pujanke iz Splita. Čestitke Nazoru 2, ali i Pujankama, koje su, prvi put na državnom natjecanju, pokazale veliku srčanost i debatnu snagu.

DSC_0007_1_mSrednjoškolske ekipe raspravljale su na tezu Ovaj dom vjeruje države trebaju prioritizirati rješavanje socijalne nejednakosti naspram ekonomskog rasta. Također, učenici iz Nove Gradiške, Rijeke, Siska, Splita i Zagreba, raspravljali su o važnosti kontrole sadržaja na velikim društvenim mrežama te o privatizaciji visokog obrazovanja. U finalu su se susrele dvije zagrebačke ekipe. Odlukom sudaca  prvo je mjesto pripalo ekipi KV-a (I. gimnazija), a drugo ekipi Mioc 4 (XV. gimnazija) u debati iz koje bi mnogi naši političari mogli ponešto naučiti o tome kako možemo zastupati potpuno različita mišljenja, a istodobno poštivati osobnost i mišljenje suparnika.

Čestitke svim debatantima na uspjehu i razvijanju tolerantne i argumentirane rasprave.

Dokumenti