Natjecanja i smotre / 16. svibnja 2019.

Rezultati državnog Natjecanja iz astronomije 2019. godine

Agencija za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Hrvatsko astronomsko društvo i ove su godine organizirali Natjecanje iz astronomije kojemu je cilj jačanje motivacije za učenjem astronomskih sadržaja, upoznavanjem astronomskih pojava i procesa, razvijanjem astronomskih mišljenja te predstavljanje razina usvojenih astronomskih znanja i vještina.

Nakon provedbe školskih i županijskih natjecanja,  na državno 51. Natjecanje iz astronomije 2019. godine pozvano je 73 učenika i 30 mentora u kategorijama od 5. do 8. razreda osnovne škole te od 1. do 4. razreda srednje škole.

Škola domaćin državne razine Natjecanja iz astronomije 2019. godine bila je Gimnazija „Matija Mesić“ u Slavonskom Brodu. Na svečanom otvaranju 13. svibnja 2019. godine natjecatelje je pozdravio ravnatelj Zlatko Markovinović u ime Gimnazije „Matija Mesić“. U ime Agencije za odgoj i obrazovanje natjecatelje je pozdravila Ivana Kuhta Bogić a predsjednik državnoga povjerenstva Vibor Jelić pozdravnim je govorom pozdravio i ohrabrio sve natjecatelje astronomije.

Prigodni program pripremili su učenici astronomske sekcije i pjevačkog zbora škole domaćina Gimnazije „Matija Mesić“.

Natjecateljski dio održan je 14. svibnja 2019. godine kada su se učenici natjecali i u astronomskom znanju i u prezentaciji praktičnog/istraživačkog astronomskog rada.

Posljednjeg dana Natjecanja na svečanosti zatvaranja, dodijeljena su priznanja i nagrade najboljim učenicima u pojedinoj kategoriji, pohvalnice ostalim učenicima te zahvalnice mentorima. Najbolje vrednovane praktične/istraživačke astronomske radove, natjecatelji su prezentirali svim sudionicima natjecanja.

Rezultati državnog Natjecanja iz astronomije (XLS: 396 kb)