Natjecanja i smotre / 21. svibnja 2018.

Rezultati državnog Natjecanja iz astronomije 2018.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatsko astronomsko društvo i ove su godine organizirali Natjecanje iz astronomije kojemu je cilj jačanje motivacije za učenjem astronomskih sadržaja, upoznavanjem astronomskih pojava i procesa, razvijanjem astronomskih mišljenja te predstavljanje razina usvojenih astronomskih znanja i vještina.

Nakon provedbe školskih i županijskih natjecanja,  na državno Natjecanje iz astronomije 2018. godine pozvano je 58 učenika i 30 mentora u kategorijama od 5. do 8. razreda osnovne škole te od 1. do 4. razreda srednje škole.

Škola domaćin državne razine Natjecanja iz astronomije 2018. godine bila je Osnovna škola Turnić u Rijeci. Na svečanom otvaranju 16. svibnja 2018. godine natjecatelje je pozdravila ravnateljica Ljiljana Kulaš Jutrović u ime Osnovne škole Turnić. U ime Agencije za odgoj i obrazovanje natjecatelje je pozdravila Ivana Kuhta Bogić a presjednik Državnoga povjerenstva Nikola Biliškov pozdravnim je govorom i otvorio državnu razinu Natjecanja iz astronomije u 2018. godini.

Prigodni program pripremili su učenici dramske sekcije i pjevačkog zbora škole domaćina OŠ Turnić.

Natjecateljski dio održan je 17. svibnja 2018. godine kada su se učenici u osam kategorija natjecali i u astronomskom znanju i u prezentaciji praktičnog/istraživačkog astronomskog rada.

Posljednjeg dana Natjecanja na svečanosti zatvaranja dodijeljena su priznanja i nagrade najboljim učenicima u pojedinoj kategoriji, pohvalnice ostalim učenicima i zahvalnice mentorima, a najbolje vrednovane praktične/istraživačke astronomske radove natjecatelji su prezentirali svim sudionicima Natjecanja.

Dokumenti