Natjecanja i smotre / 20. svibnja 2016.

Rezultati državnoga Natjecanja iz astronomije 2016.

astronomija1_mDržavno Natjecanje učenika iz astronomije održano je od 9. do 11. svibnja 2016. u Osnovnoj školi Josip Pupačić u Omišu. Na državno Natjecanje pozvano je 64 učenika, od toga 39 učenika osnovnih i 25 učenika srednjih škola u pratnji 37 mentora.

Svečanost otvaranja održana je 9. svibnja 2016. u Hotelu Plaža u Omišu prilikom koje su sudionike Natjecanja iz astronomije 2016. pozdravili ravnateljica Škole Davorka Deur, predstavnik grada Omiša, zamjenik gradonačelnika Ivo Tomasović, a u ime suorganizatora Natjecanja  tajnik Hrvatskog astronomskog društva Ivan Romštajn, predsjednik Državnoga povjerenstva Dario Hrupec te u ime Agencije za odgoj i obrazovanje tajnica Državnoga povjerenstva Sonja Burčar.

astronomija_mU sklopu programa Natjecanja za učenike i njihove mentore organizirano je promatranje Sunca, upoznavanje obilježja grada Omiša te predavanje Kako otkrivamo tajne svemira koje je održao dr.sc. Nikola Godinović izvanredni profesor sa Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje iz Splita. U ponedjeljak 9. svibnja 2016. sudionici Natjecanja imali su priliku promatrati teleskopom i rijetku astronomsku pojavu, tranzit Merkura preko Sunčeva diska. Na svečanosti zatvaranja 11. svibnja 2016. u Hotelu Brzet učenicima i njihovim mentorima dodijeljene su pohvalnice i zahvalnice te priznanja i nagrade učenicima koji su ostvarili najbolje rezultate u osam kategorija Natjecanja.

 

Tajnica Državnog povjerenstva:
Sonja Burčar, prof.