Natjecanja i smotre / 18. ožujka 2018.

Regionalna smotra projekata iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u Slunju

U Dječjem vrtiću Slunj u Slunju održana je 14. ožujka 2018. godine Regionalna smotra projekata iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo za dječje vrtiće Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Voditeljica smotre bila je mr. sc. Andreja Silić, viša savjetnica za predškolski odgoj, a koordinatorice smotre za pojedine četiriju županija bile su: Gordana Kovačević, ravnateljica DV-a Slunj u Slunju, Gordana Pećirko, odgojitelj savjetnik, Dina Rendulić, dipl. ped., stručni suradnik savjetnik, Vedrana Debijađi, dipl. prof., stručni suradnik savjetnik i Gordana Pavlinić, ravnateljica DV-a Rožica u Velikom Trgovišću te odgojitelj savjetnik.

Na smotri je prezentirano 14 projekata iz dječjih vrtića četiriju županija: Dugo Selo, Kutina, Zaprešić, Duga Resa, Karlovac, Slunj, Pregrada, Samobor, Velika Mlaka, Ozalj, Sisak Novi i Velika Gorica.

Članovi prosudbenoga vijeća bili su: Mirjana Milanović, prof.; mr. sc. Andreja Silić, Dina Rendulić, dipl. ped., Vedrana Debijađi, dipl. ped., Gordana Pećirko, odgojitelj savjetnik i Gordana Pavlinić, odgojitelj savjetnik i ravnatelj.

Projekti su bili planirani i ostvareni u kulturološkoj, društvenoj, ekološkoj i gospodarskoj dimenziji građanskog odgoja i obrazovanja. 

Predstavljeni projekti pružili bili su prilika za zajedničko produbljivanje razumijevanja, raspravu i učenje na konkretnim primjerima. Izbori tema predstavljenih projekata pokazali su višu razinu uvažavanju potreba i interesa djece. 

Aktivna uključenost djece u prikazanim projektima prepoznaje se na višoj razini. U procjeni stvaranja materijalnog i interakcijskog okruženja vidljivo je bogato materijalno i interakcijsko okruženje za ostvarivanje.

Predstavljeni projekti nedvojbeno će utjecati na bogaćenje iskustva djece i promjenu trajne kvalitete života u dječjim vrtićima. 

Po završetku smotre odabrano je pet projekata, koji će biti predstavljeni na Državnoj smotri 18. svibnja 2018. godine u velikoj dvorani Ministarstva znanosti i obrazovanja u Zagrebu. 

Za prezentacije u kategoriji PPT prezentacija odabrani su projekti:

  1. Naše dvorište, DV-a Maslačak, Zaprešić

(Nives Božić, odgojiteljica, Snježana Hribar, odgojiteljica i Romana Janković, odgojiteljica)

  1. Mali zadrugari, DV-a Naša Radost, Pregrada

(Matija Krizmanić, odgojitelj i Marija Šanjug, odgojiteljica). 

Za prezentaciju u kategoriji postera odabrani su:

  1. Moja zvijezda – grad Karlovac – DV-a Gaza, Karlovac

(Alemka Galović, odgojiteljica i Martina Eldić, odgojiteljica)

  1. Priča mi pomaže – DV-a Sisak Novi, Sisak

(Tihana Barać, odgojiteljica mentorica i Vesna Pavlica, odgojiteljica)

  1. Put oko svijeta s prijateljima/ Around the world With friends – DV-a Lojtrica, Velika Mlaka

(Kmet Marija, odgojiteljica, Svetličić Martina, odgojiteljica i Petra Gotal, odgojiteljica).