Natjecanja i smotre / 12. prosinca 2011.

Prepoznata i nagrađena vrijednost komornog muziciranja

komorni1_mSvečanim koncertom i dodjelom nagrada pobjednicima u Opatiji 10. prosinca 2011. godine završeno je 49. natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa – komorni sastavi. Na ovogodišnjem državnom natjecanju nastupili su učenici 46 glazbenih škola i umjetničkih akademija u Hrvatskoj u čak 160 komornih sastava. 

Nagrađenim učenicima na završnom svečanom koncertu diplome i nagrade uručili su Predsjednik Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga Frano Matušić i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović.

komorni2_mU kategoriji dua nagrađeni su Noami Konforta – violina i Janko Vikadović – glasovir iz GŠ Pavla Markovca, Zagreb. Janko Vidaković iz spomenute škole osvojio je i prvu nagradu u kategoriji glasovirski duo s kolegom Mislavom Bogdanom. U kategorija tria prvu nagradu su osvojili učenici GŠ Vatroslava Lisinskog Zagreb, Ana Dadić – glasovir, Ivana Mišić – flauta i Mislav Brajković – violončelo. Učenici Glazbenog učilišta Elly Bašić Jurca Mrčela – violončelo, Monika Ranogajec – violončelo, Lovro Kanceljak – violončelo i Bojan Pleše na glasoviru nagrađeni su u kategoriji kvarteti, a pobjedu u kategoriji sastavi od pet do 12 članova odnijeli su učenici OGŠ „Kontesa Dora“ iz Našica.

Natjecanje se odvijalo u šest kategorija: glasovirska dua, glasovir za šest i više ruku, dua, tria, kvarteti i sastavi od pet do 12 članova. Izvedbe i nastupe mladih glazbenika ocjenjivali su priznati hrvatski glazbeni pedagozi i umjetnici, članovi ocjenjivačkog suda. Kod ocjenjivanja vrednovale su se tehničke vještine, kvaliteta zvuka, fraziranje, točnost izvedbe i umjetnički dojam izvedbe.  

komorni3_mSudjelovanje na natjecanju kruna je rada svakog učenika i njegovog pedagoga te potvrda njihovih sposobnosti i uloženog truda, bez obzira na konačni plasman, istaknuli su u svom obraćanju sudionicima završnog koncerta Frano Matušić i Vinko Filipović. Predsjednik HDGPP-a Frano Matušić posebnu zahvalu uputio je članovima ocjenjivačkog suda koji su s obzirom na brojnost natjecatelja imali zaista odgovornu i tešku zadaću. Učenicima, mladim glazbenicima poručio je da budu ponosni na svoje muziciranje jer je komorna glazba, kazao je, najzahtjevniji vid muziciranja.

-Najveća vrijednost u glazbi je kad sudjelujete u kreiranju glazbenog djela. Iskustvo komornog muziciranja je važan element glazbenog obrazovanja koji uključuje međusobno slušanje i usklađivanje interpretacijskih ideja glazbenog djela – naglasio je F. Matušić.  

komorni4_mČestitke učenicima i zahvale mentorima, glazbenim pedagozima uputio je i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović. Broj učenika na natjecanju, kazao je, najbolji je pokazatelj da se u našim glazbenim i plesnim školama uspješno i puno radi. Ravnatelj Filipović zahvalio je Osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi Mirković Opatija koja je bila domaćin natjecanja. Organizator 49. natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga. Natjecanje je prije gotovo pola stoljeća organizirano radi otkrivanje, praćenja, usmjeravanja mladih i talentiranih glazbenika i plesača.