Natjecanja i smotre / 17. listopada 2012.

Predstavljene najbolje učeničke zadruge

zadruge1_mNa 24. Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske, koja se od 15. do 17. listopada 2012. godine održala u Primoštenu, svoje radove, inovacije i baštinu prezentirali su učenici iz 85 učeničkih zadruga.

Predstavljajući svoje radove, učenici zadrugari i njihovi voditelji pokazali su svoje umijeće u izradi različitih predmeta i poduzetničke kompetencije, ali i spremnost da njeguju i čuvaju kulturnu baštinu i običaje svog zavičaja.

 

Inovativnost, kreativnost i poduzetništvo mogla se zaista vidjeti na svakom štandu, u svakom prirodno izrađenom sapunu, unikatnom izrađenom nakitu od taljenog stakla ili keramike, glinenim ukrasnim predmetima i prirodnim sokovima i zimnici napravljenima od voća i povrća iz školskih vrtova. Uz javno predstavljanje proizvoda i praktični prikaz proizvodne aktivnosti, mali su zadrugari članovima državnog prosudbenog povjerenstva također prezentirali izvješće o radu učeničkih zadruga i kurikulum učeničke zadruge te usmeno predstavili program rada zadruge i postignuća. Najuspješnija učenička zadruga, prema ocjeni prosudbenog povjerenstva, sudjelovat će na svjetskoj izložbi učeničkih zadruga, koja će se održati u Manchesteru iduće godine.

zadruge3_mIzložba radova učeničkih zadruga otvorena je svečanim programom na kojem su male zadrugare i njihove voditelje pozdravili u ime domaćina OŠ Primošten ravnatelj Nedjeljko Marinov i Dijana Ercegović, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu znanost, kulturu i šport Šibensko-kninske županije te Ante Markotić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture u sklopu koje djeluje i Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva.  Ispred spomenute udruge zadrugarima se obratila ravnateljica Marica Berdik koja je istaknula da u Hrvatskoj trenutno ima 323 učeničke zadruge te da svakim danom imaju upita za osnivanjem novih.

-To je gotovo 20 000 mladih zadrugara i više od 1500 voditelja zadruga, a ova Smotra je mjesto gdje se predstavljaju najbolji od njih. Dolazak na državnu smotru je svakako prilika da pokažete primjere najbolje prakse, ali i poticaj za razvoj, nove ideje i stjecanje različitih kompetencija – poručila je mladim zadrugarima Marica Berdik. Predsjednik državnog povjerenstva Smotre Matija Bučar naglašavajući važnost učeničkih zadruga u razvoju poduzetničkih kompetencija mladih, najavio je da će se uskoro mijenjati kriteriji za vrednovanje i ocjenjivanje učeničkih zadruga tako da će naglasak biti stavljen na praktičan rad i proizvod.

zadruge2_mUz pohvalu za trud, inovaciju i kreativnost iskazanu kroz rad u učeničkim zadrugama ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović apelirao je na mlade zadrugare i njihove voditelje da i dalje nastave tako jer, kazao je, zadrugarstvo očitava prošlost, njeguje tradiciju i navješćuje budućnost.

– U svemu ovome što ste prikazali govorite o tome kako vaša škola vrlo intenzivno živi u prostoru i vremenu kraja iz kojeg dolazite. Želim da njegujete to i dalje i da doprinesete razvoju zajednice u kojoj djelujete – poručio je Vinko Filipović i naglasio da ima još puno prostora da se potakne učeničko zadrugarstvo u školama koje još nemaju zadruge.

Otvaranju državne smotre prisustvovala je i Ankica Nježić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta  koja je naglasila višestruku vrijednost učeničkog zadrugarstva.

-Znanje je važan čimbenik u životu svakog čovjeka, ali u današnjem vremenu potrebno je razvijati vještine i sposobnosti koje će biti primjenjive u životu i radu. Rad u učeničkoj zadruzi uvelike se razlikuje od svakodnevnog učenja i poučavanja. Vašu maštu i kreativnost možete nesmetano razvijati. Radite u poticajnom ozračju, dogovarate se, planirate, a vaš rad omogućava vam razvoj kompetencije –  kazala je Ankica Nježić. Naglasila je također da zadrugari uvelike mogu pridonijeti senzibilizaciji javnosti za poduzetništvo i razvoju pozitivnih stavova prema cijeloživotnom učenju za poduzetništvo.