Natjecanja i smotre / 8. travnja 2013.

Otvoren LiDraNo 2013.

Scenskim nastupima pojedinaca, učenika osnovnih škola, započeo je 7. travnja u Primoštenju LiDraNo 2013, smotra literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva. Prvu večer pred prepunom dvoranom nastupilo je 14 učenika sa zanimljivim izvedbama i interpretacijama literarnih djela, aktualnih i angažiranih tekstova i bajki.

Led je probio Borna Žaja (OŠ Grabrik, Karlovac) energičnom izvedbom Ratnih pohoda baruna Munchhausena. Na scenu su zatim izašli Anja Harminja u ulozi Lažeš Melite (OŠ Bogumila Tonija, Samobor), Luka Halužan kazivao je stihove Miroslava Kreže, a Marin Agatić (OŠ dr. Frane Tuđmana, Korenica)  predstavio se monologom iz knjige Novi vladari svijeta Johna Pilgera. Velikim pljeskom publika je pozdravila nastupe, interpretacije zavičajnih legendi i priča na dijalektima. Fabijana Lončara (OŠ Sveti Petar, Orehovica) predstavio se monologom “Bota je zišla z raja”, a Dorotea Čuček (OŠ Milan Brozović) izvela je monolog  “Moreš verovat?” po kastavskoj legendi.

Nastup su vodile učenice OŠ Brodarica, domaćina ovogodišnje Smotre LiDrano.

Fotoalbum 1/3

{galerija}lidrano2013{/galerija}

Sljedeća dva dana u Primoštenu će nastupiti, prikazivati svoje radove, recitirati, prezentirati školske listove i radio emisije više od 400 učenika i mentora, učitelja i nastavnika. Učenici će pokazati svoje radove u šest izraza: literarnom, dramskom (pojedinačni i skupni scenski nastupi), novinarskom (samostalni novinarski radovi i školski listovi), te radijskom izrazu.

Fotoalbum 2/3

{galerija}lidrano2013_1{/galerija}

Stručne razgovore i okrugle stolove s voditeljima i učenicima, članovima školskih družina održat će članovi prosudbenih povjerenstava, među kojima su priznati i poznati novinari i urednici novina, kazališni redatelji, glumci, dramski pedagozi, televizijski i radijski djelatnici, kao što su redatelj Mario Kovač, glumica Vlasta Ramljak i glumac Luka Dragić, dramaturginja Tanja Kirhmajer te književnici Enes Kišević i Damir Miloš.

Fotoalbum 3/3

{galerija}lidrano2013_2{/galerija}

Zadaće smotre LiDraNo su razvijati i poticati učeničko literarno, dramsko-scensko i novinarsko stvaralaštvo, promicati učeničko pisano i govorno izražavanje na hrvatskome jeziku, otkrivati, pratiti i poticati učenike posebnih sklonosti, sposobnosti i kreativnosti.

Otvarajući Smotru, Željka Horvat Vukelja, predsjednica državnog povjerenstva, predložila je i poručila učenicima: „U svojim srcima prikupljajte sve lijepe i radosne trenutke na LiDraNu koji će vas kasnije grijati u životu“.