Natjecanja i smotre / 10. travnja 2018.

OŠ Vidovec domaćin najboljima iz njemačkog jezika

Državno Natjecanje iz njemačkog jezika za učenike osnovnih i srednjih škola održano je od 26. do 28. ožujka 2018. godine u Osnovnoj školi Vidovec u Varaždinskoj županiji. Na državnom je Natjecanju sudjelovalo 63 učenika, koje je pripremalo i pratilo 57 mentora.

Natjecanje je otvoreno svečanim programom škole domaćina, kao i osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije. U ime škole natjecatelje je pozdravio ravnatelj Predrag Mašić.

Na državnom Natjecanju sudjelovali su učenici 8. razreda osnovne škole koji njemački uče kao prvi strani jezik ili su ga izabrali kao izborni predmet te učenici 2. i 3. razreda srednje škole.

Pisani dio natjecanja uključivao je pisanje sastavka i rješavanja zadataka razumijevanja slušanjem i čitanjem. Usmeni dio sastojao se od razgovora učenika s članovima Državnog povjerenstva tijekom kojega se vrednovala učenikova komunikacijska kompetencija na njemačkom jeziku. Državno je povjerenstvo imalo težak zadatak odabrati najbolje jer su svi sudionici za državnoj razini pokazali izuzetno znanje i izvrsne sposobnosti komuniciranja na njemačkom jeziku.

Nakon završenoga natjecateljskog dijela objavljene su liste konačnog poretka, a učenicima koji su ostvarili najbolje rezultate po kategorijama na završnoj su svečanosti uručena priznanja. Svi su učenici dobili pohvalnice za sudjelovanje te prigodne poklone. Zahvalnice za sudjelovanje na natjecanju uručene su svim mentorima, koji su pripremali i pratili učenike, kao i članovima Državnog povjerenstva. Prigodne nagrade u obliku stipendija osigurali su dugogodišnji suradnici Agencije za odgoj i obrazovanje, Gothe Institut KroatienZfA Deutsche Auslandsschularbeit International. Dvoje učenika će tako otputovati na IDO, Međunarodnu njemačku olimpijadu u Freibrug, a troje će učenika usavršavati njemački jezik uz pomoć stipendije PAD.