Natjecanja i smotre / 2. listopada 2018.

Održana Smotra hrvatskoga školskoga filma

U Sinju je od 26. do 28. rujna održana šesta Smotra hrvatskoga školskoga filma u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Smotru su vodili dr. sc. Krešimir Mikić, predsjednik i dr. sc. Srećko Listeš, tajnik Državnoga povjerenstva. Programi Smotre održani su u Muzeju Sinjske alke.

Sudionike su pozdravili zamjenik gradonačelnice Sinja Denis Glavan, alkarski vojvoda, Boško Ramljak i ravnatelj škole domaćina Hrvoje Markulin, prof.

Organizacija Smotre hrvatskoga školskoga filma proizvod je zahtjeva i programskih načela Agencije da se naši učitelji i nastavnici što bolje upoznaju s kurikulskim načelima, potrebama suvremenoga društva, tehnološkim i tehnologijskim inovacijama kako bi njihov rad kvalitetnim i kreativnim mentorskim djelovanjem mogao što više i što bolje doprinijeti učeničkom stvaralaštvu.

Program Smotre obuhvaća filmsko i videostvaralaštvo te stručne razgovore i okrugle stolove s voditeljima i učenicima, članovima filmskih i videodružina. Povjerenstvo je vođeno načelom da su sloboda stvaralaštva učenika i družine preduvjet za osobno stvaralačko izražavanje.

Smotra je i ove godine ostvarila svoje zadaće: razvijanje kritičkih i kreativnih vještina učenika i razvijanje sposobnosti, pristupa, raščlambe, vrjednovanja i slanja poruke posredstvom filma.

Ove je godine na Smotru prijavljeno više od 150 filmova, najviše dosad. Predsjednik Državnoga povjerenstva naglasio je kako je veliki broj dokumentarnih filmova rezultat učeničkoga promatranja svijeta oko sebe, istraživanja pojava i procesa u školi, tijekom odrastanja, obiteljskih prilika, kulturno-povijesne baštine i sl.

Prosudbeno povjerenstvo je za Smotru odabralo 47 filmova učenika osnovnih i srednjih škola iz različitih županija. Žanrovski gledano, prijavljeni su i odabrani dokumentarni, igrani, animirani i eksperimentalni filmovi.

Agencija za odgoj i obrazovanje objavila je dva DVD-a sa svim filmovima i uručila ih školama sudionicima.