Natjecanja i smotre / 31. ožujka 2021.

Održana regionalna smotra projekata iz područja Nacionalnoga programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo

Regionalna smotra projekata iz područja Nacionalnoga programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo za odgojitelje djece rane i predškolske dobi Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije na kojoj je sudjelovao 151 sudionik održana je 25. ožujka 2021. godine na platformi MC Teams. U uvodnom dijelu stručni skup je pozdravila i prigodnim riječima se obratila sudionicima dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, pri čemu je istaknuta podrška i doprinos Agencije za odgoj i obrazovanje provedenim brojnim smotrama i stručnim skupovima vezano za razvoj građanskoga odgoja.

Na smotri je predstavljeno 14 projekata u kategoriji PowerPoint-prezentacija prijavljenih projekata iz dječjih vrtića – DV Crvenkapica, Ilok, DV Ivana Brlić Mažuranić, Slavonski Brod, DV Osijek, Osijek, DV Potjeh, Slavonski Brod i DV Vukovar I, Vukovar.

U uvodnom predavanju Mirjana Milanović, prof., govorila je o osnovama za planiranje i razvijanje projekata iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo, boljem razumijevanju procesa njihova odvijanja i bilježenja te stjecanja znanja i sposobnosti potrebnih za njihovo praćenje, promišljanje i vrednovanje te kvalitetno predstavljanje projekata. Ujedno su istaknute dimenzije građanskog odgoja i obrazovanja, kompetencije, mogućnosti definiranja ishoda te izvori učenja i poučavanja u ustanovama ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Od 14 predstavljenih projekata četiri projekta su ušla u izbor za državnu razinu: Život uz rijeku, DV Vukovar I, Vukovar, Zimnica, DV Ivana Brlić Mažuranić, Slavonski Brod, Mravići u projektu: Učenje na otvorenom, DV Osijek, Osijek, te Vrtić izvan vrtića, DV Crvenkapica, Ilok.