Natjecanja i smotre / 31. ožujka 2011.

Natjecatelji u debati uvijek aktualni i intrigantni

Mladi debatanti i ove su se godine ponovno svojim raspravama i promišljanjima uključili u aktualnu problematiku Republike Hrvatske. Na državnom Natjecanju u debati, koje je počelo 31. ožujka 2011. godine, učenici osnovnih i srednjih škola, debatirali su o vrlo aktualnim i intrigantnim tezama.

debata_mOsnovnoškolci su izmjenjivali mišljenja i stavove o tome treba li očuvanje okoliša imati prednost nad gospodarskim razvojem, a učenici srednjih škola debatu su vodili na tezu da svi građani trebaju imati pravo na osnovni prihod i zašto smatraju da država treba, ili ne, spašavati poduzeća od posebnog značenja za gospodarstvo ako tim poduzećima prijeti zatvaranje.

Na natjecanju je sudjelovalo 36 ekipa, 12 iz osnovnih škola i 24 iz srednjih škola. Natjecanje se odvijalo tako da su se sučeljavale po dvije ekipe od tri člana uz suđenje suca koji vodi zabilješke na propisanim formularima, donosi presudu o pobjedi te bodovno vrednuje pojedinačne govore – govornike. Natjecanje se odvija kroz kola na zadanu tezu, a finale debatnog natjecanja za srednjoškolce održat će se 1. travnja 2011. godine u Muzeju suvremene umjetnosti.  

debata1_mSučeljavanje debatnih ekipa održavalo se u OŠ Zapruđe u Zagrebu, koja je drugu godinu zaredom domaćin Natjecanja u debati. Natjecateljima i njihovim mentorima tom se prilikom obratio i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović. Pohvalio je učenike što razvijanju i njeguju vještinu debatiranja, koja će im zasigurno pomoći u svim životnim opredjeljenjima, i mentore koji predano rade i izvan norme pripremaju učenike za natjecanja. Učenicima je na kraju poručio da unatoč godinama koje imaju pravo iznijeti svoj stav, ali isto tako moraju razvijati toleranciju na tuđe mišljenje.

debata2_mTeze za Natjecanje u debati za osnovne i srednje škole donosi državno povjerenstvo na prijedlog Hrvatskog debatnog društva, koje je u suradnji s Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Agencijom za odgoj i obrazovanje, organizator natjecanja.