Natjecanja i smotre / 19. ožujka 2013.

Natjecanje najboljih mladih informatičara

Infokup2013a_mDržavno Natjecanje iz informatike i računalstva (Infokup) ove školske godine održava se u Primoštenu od 17. do 20. ožujka 2013. godine. Pravo sudjelovanja na 22. državnom natjecanju ostvarila  su 172 učenika osnovnih  i srednjih škola, koje je pratilo i pripremalo 86 mentora. 

Natjecanje najboljih mladih informatičara otvoreno je prigodnim programom škole domaćina Osnovne škole Primošten 17. ožujka 2013. i pozdravnim riječima Vinka Filipovića,  ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje, Zorana Smolića, zamjenika župana Šibensko-kninske županije i Ante Markotića, predsjednika Hrvatske zajednice tehničke kulture.

infokup2013b_mIako je informatika u osnovnim školama izborni predmet, osnovnoškolci pokazuju veliki interes za informatiku, o čemu govori i njihova brojnost na školskoj,  županijskoj  i na kraju državnoj razini natjecanja. Svake godine na početnoj razini natjecanja, školskoj, sudjeluje oko šest tisuća učenika osnovnih i srednjih škola, a samo 172 onih, koji su pokazali najbolje znanje i spretnost u rješavanju složenih računalskih programa, pozvani su ove godine na državno natjecanje. Učenici se natječu u tri kategorije: Algoritmi (119 učenika osnovnih i srednjih škola), Razvoj softvera (20 učenika osnovnih i srednjih škola) i Osnove informatike (51 učenik osnovnih i srednjih škola), a dalje se svaka od tih kategorija dijeli u potkategorije, ovisno o korištenim programskim alatima.

Pobjednici državnog Natjecanja iz informatike i računalstva (Infokup) redovito se natječu i na međunarodnim natjecanjima, gdje postižu izvanredne rezultate.

Organizatori su Natjecanja iz informatike i računalstva (Infokup) Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za odgoj i obrazovanje.