Natjecanja i smotre / 12. travnja 2017.

Rezultati 24. državnog Natjecanja iz geografije 2017.

20170412_115939_mMinistarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatsko geografsko društvo i ove su godine organizirali Natjecanje iz geografije kojemu je cilj jačanje motivacije za učenjem geografskih sadržaja, upoznavanjem pojava i procesa u prostoru, razvijanjem geografskog  mišljenja te predstavljanje razine usvojenih geografskih znanja i geografskih vještina u kategorijama od 5. do 8. razreda osnovne škole i od 1. do 4. razreda srednje škole.

Nakon održanih školskih i županijskih razina na 24. državnu razinu Natjecanja iz geografije pozvano je 126 natjecatelja (65 učenika iz osnovnih škola, 61 učenik iz srednjih škola) i 102 mentora u Topusko od 10. do 12. travnja 2017. godine.

Na svečanom otvaranju sudionike Natjecanja pozdravili su ravnateljica Željka Gajdek u ime škole domaćina Srednje škole Topusko, u ime općine Topusko načelnik Vlado Muža te predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić. Pozdravnim riječima obratio se predsjednik Hrvatskoga geografskog društva Danijel Orešić, predsjednica Državnoga povjerenstva Ružica Vuk, Ivana Kuhta Bogić u ime Agencije za odgoj i obrazovanje i Zdenka Čukelj u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja. Prigodni program pripremili su učenici dramske, plesne i tamburaške sekcije i muzičke škole koji se održao u sportskoj dvorani Top Terme Topusko.

Natjecateljski dio održan je 11. travnja 2017. godine kada su se učenici natjecali u znanju i geografskim vještinama podijeljeni u osam kategorija. Posebni dio natjecanja odvijao se  u Topuskom i Petrovoj gori i bio je posvećen upoznavanju geografskih i povijesnih posebnosti Županije.

Posljednjeg dana natjecanja na svečanosti zatvaranja predsjednik Hrvatskoga geografskog društva izv. prof. dr. sc. Danijel Orešić i prof. dr. sc. Zoran Curić dodijelili su priznanja i nagrade najboljim učenicima u pojedinoj kategoriji, pohvalnice ostalim učenicima i zahvalnice mentorima 24. državnog Natjecanja iz geografije 2017. godine.