Natjecanja i smotre / 3. svibnja 2012.

Najbolji učenici u znanju iz hrvatskog jezika na državnom natjecanju u Poreču

hrvatski_mDržavno Natjecanje iz hrvatskoga jezika održano je u Poreču od 23. do 25. travnja 2012. godine. Škola domaćin bila je Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića koja je bogatim programom svečano otvorila ovogodišnje natjecanje.

17. državno natjecanje iz hrvatskoga jezika, kao i sva prethodna, obilježeno je idejom da su svi natjecatelji na državnoj razini, učenici i njihovi mentori, već najbolji u poznavanju hrvatskoga jezika, a izvrsni među najboljima učenici su koji su ostvarili prva tri mjesta u svakoj kategoriji (razredu). hrvatski1_mTako je ovogodišnje natjecanje iznjedrilo osam državnih prvaka u kategoriji od 7. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole.

17. državno natjecanje otvorila je Ana Domjanović, učenica 4. razreda hotelijersko-turističkog smjera, najbolja učenica u strukovnim natjecanjima i u provođenju projekata Škole  u protekloj školskoj godini 2010/2012.

Ravnateljica Škole Vesna Baranašić, prof., istaknula je veliko zadovoljstvo i čast što im je po drugi put ukazano povjerenje u domaćinstvu Natjecanja iz hrvatskoga jezika.Svečanom otvorenju nazočili su i predstavnici grada Poreča: Nadja Štifanić Dobrilović, zamjenica gradonačelnika grada Poreča, biskup Porečko-pulske biskupije msgr. Ivan Milovan te Patricia Smoljan, pročelnica Upravnoga odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije.Predsjednica Državnoga povjerenstva dr. sc. Marijana Horvat čestitala je svim učenicima koji su svojim radom i iznimnim interesom za hrvatski jezik postigli velik uspjeh.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, prof., pozdravio je nazočne i zahvalio školi domaćinu. Istaknuo je važnost učenja hrvatskoga jezika i čestitao svim najboljim učenicima. Dolazak na državno natjecanje, naglasio je, trebao bi biti poticaj učenicima za daljnji rad i daljnje učenje materinskoga jezika.

hrvatski2_m350 sudionika Natjecanja, 182 učenika i njihovi mentori, u svakoj kategoriji od 29 do 32 učenika, sinergijom, znanjem i voljom za učenjem i uspjehom, a isto tako druženjem, upoznavanjem i razmjenom iskustva u učenju i radu gradilo je trodnevno natjecateljsko ozračje u kojem je, prije svega, došao do izražaja visok interes i pozitivan odnos prema hrvatskom jeziku. Učenici i mentori upoznali su znamenitosti grada Poreča uz stručno vodstvo koje je organizirala škola domaćin.

Na završnoj svečanosti podjele priznanja, zahvalnica i pohvalnica predsjednica  Državnoga povjerenstva 17. državnoga natjecanja iz hrvatskoga jezika dr. sc. Marijana Horvat uručila je priznanja učenicima koji su ostvarili prva tri mjesta u pojedinoj kategoriji Natjecanja i zahvalnice njihovim mentorima na predanom i vrsnom radu. Zahvalnice organizacijskom odboru Škole domaćina za izniman doprinos u organizaciji Natjecanja te zahvalnice članovima Državnoga povjerenstva uručila je tajnica Natjecanja Anđa Suvala, prof. Pohvalnice ostalim učenicima i zahvalnice njihovim mentorima podijelile su članice Državnoga povjerenstva.