Natjecanja i smotre / 5. travnja 2013.

Najbolji učenici u poznavanju građe o Svetom Dominiku na državnom Natjecanju iz vjeronauka u Dubrovniku

vjeronauk1_mNa državnom Natjecanju  iz  vjeronauka – vjeronaučnoj olimpijadi, koje je svečano otvoreno 4. travnja 2013. godine u Dubrovniku, sudjelovalo je 120 učenika osnovnih i srednjih škola predstavnika 15 nadbiskupija i biskupija.

Sudionici državnog natjecanja uz pratnju i podršku svojih mentora na školskoj i županijskoj razini pokazali su najbolje znanje u poznavanju građe o Svetom Dominiku i redu propovjednika, temi koja je ove godine odabrana budući se priprema proslava 800. obljetnice otkako je papa Honorije III. potvrdio osnutak Reda propovjednika.

vjeronauk2_mNatjecanje je otvoreno svečanim programom  i predstavljanjem ekipa sudionika natjecanja, 15 ekipa iz osnovnih škola i 15 srednjoškolskih ekipa. Sudionike natjecanja, njihove mentore, i sve prisutne pozdravio je u ime domaćina – Dubrovačke biskupije – generalni vikar mons. dr. Petar Palić koji je okupljenima prenio pozdrave dubrovačkog biskupa Mate Uzinića i svečano otvorio državno Natjecanje iz vjeronauka, poželjevši natjecateljima da po uzoru na dominikansko geslo “Veritas” istina pobijedi i u ovom natjecanju. – Moto dominikanskog reda je istina. Želio bih da s ovog natjecanja ponesete želju za traganjem za tom istinom – poručio je mons. dr. Petar Palić.

Nazočne je u ime Nacionalnog i dubrovačkog katehetskog ureda pozdravio don Josip Mazarekić poželjevši svim sudionicima puno uspjeha, zatim zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Frano Skokandić, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović te u ime dominikanske provincije prior samostana sv. Dominika u Dubrovniku fra Nikola Mioč.

vjeronauk3_mPjesmom, plesom i recitiranjem kreativnih učenika, svečanost otvorenja obogatili su ženska klapa “Fortuna”, Dječji vrtić “Radost” izvedbom Balade o Gospinim pčelama, klapa dubrovačke klasične gimnazije Ruđera Boškovića, učenici Kulturno-umjetničkog društva sveti Juraj Dubrovnik s Osojnika poznatim plesom Linđo.

 

vjeronauk4_mPod budnim okom članova državnog povjerenstva sudionici su drugog dana imali pismeni dio natjecanja, kulturno-edukativni program i ekipni dio natjecanja – fotoslagalica. U završnom kruga natjecanja Tko želi biti Isusov milijunak natjecalo se pet prvoplasiranih ekipa. Nakon natjecateljskog dijela razgledali su kulturno-povijesne znamenitosti Dubrovnika i dominikanski samostana te sudjelovali na euharistijskom slavlju. Organizator natjecanja su Agencija za odgoj i obrazovanje Nacionalni katehetski ured HBK, Glas Koncila te Dubrovačka biskupija kao domaćin natjecanja.