Natjecanja i smotre / 30. rujna 2011.

Najbolja filmska ostvarenja djece prikazana na 49. reviji

revija_mU Varaždinu je 29. rujna 2011. godine otvorena 49. revija filmskog i videostvaralaštva djeca na kojoj će u iduća tri dana biti prikazana najbolja filmska ostvarenja filmskih i videodružina djece.

Od čak 175 pristiglih filmova stručni ocjenjivački žiri u sastavu Simon Bogojević Narath, Maja Flego, Krešimir Mikić, Neven Hitrec i Slaven Zečević odabrao je 88 filmova koji će biti prikazani u osam revijskih projekcija u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu.

Većina ovogodišnjih filmova na reviji su animirani i dokumentarni filmovi, slijede igrani filmovi, a najmanje je reportaža i filmova koji spadaju u kategoriju „ostale vrste“ u koju se ubrajaju skečevi, glazbeni spotovi i eksperimentalni filmovi. Kroz filmove djeca pripovijedaju o temama koje ih zaokupljaju, kako žive njihovi vršnjaci, što im je smiješno, a što zabavno, što im je važno te kakvi su im životni planovi. Revija je zapravo mjesto za predstavljanje i ocjenu jednogodišnje filmske i videoprodukcije djece i filmsko-pedagoškoga rada na području izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti u razvijanju filmske kulture. Nakon revijskih projekcija ocjenjivački žiri izabrat će najbolje u pet kategorija: animirani film, igrani film, dokumentarni film, TV-reportaža i ostale vrste i ti će filmovi zatim biti predstavljeni na međunarodnim festivalima. I djeca će imati priliku odabrati sebi najbolje filmove, ocjenjivački sud djece koji čine učenici II. osnovne škole Varaždin po završetku revije proglasit će najbolje.

revija1_mNa svečanom otvorenje revije, održanom na velikoj sceni varaždinskog kazališta, okupilo se 160 sudionika iz 40 osnovnih škola iz cijele Hrvatske, a dobrodošlicu su im poželjeli Hrvoje Turković, predsjednik Hrvatskog filmskog saveza, Darinka Hajduk Vučić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Grada Varaždina, Miroslav Huđek, pročelnik Odjela za školstvo Varaždinske županije i tajnik revije Srećko Listeš, viši savjetnik za hrvatski jezik Agencije za odgoj i obrazovanje. Predsjednik HFS-a, ujedno i predsjednik priređivačkog odbora revije, Hrvoje Turković istaknuo je da se iz godine u godinu vidi napredak u broju i kvaliteti filmova koji pristižu na reviju, što je indikacija širenja filmskog stvaralaštva i kompetencija.

Na reviju održanu u Varaždinu prije 15 godina bilo je prijavljeno 50 filmova, a na ovogodišnju više od 170 i to je pokazatelj širenja dječjeg filmskog stvaralaštva u cijeloj Hrvatskoj i rasta kompetencije i entuzijazma – istaknuo je Turković.

Uz filmske i videoprojekcije revijski sadržaji obogaćeni su održavanjem tematskih rasprava za voditelje filmskih/videodružina te razgovorom djece sa članovima ocjenjivačkoga suda.

Organizatori revije su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Agencija za odgoj i obrazovanje, a realizatori Hrvatski filmski savez, II. osnovna škola Varaždin, Grad Varaždin i Filmsko-kreativni studio VANIMA, koji ove godine slavi  25. obljetnicu.