Natjecanja i smotre / 13. prosinca 2016.

Nagrađeni najuspješniji komorni sastavi

komorni1_mIzuzetno uspješno 54. državno natjecanje učenika i studenata glazbe završeno je 10. prosinca 2016. godine svečanim koncertom najuspješnijih komornih sastava u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu. Nagrade i priznanja najboljim prvonagrađenim učenicima i studentima te njihovim mentorima uručili su Jadranka Žarković-Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, Josip Burjan, tajnik Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga i Alica Hergešić, viša savjetnica za umjetničke škole.

komorni2_mZahvaljujući dugogodišnjoj  kvalitetnoj suradnji Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga i ovo 54. natjecanje učenika i studenata glazbe proteklo je izuzetno uspješno, kazala je u uvodnoj riječi Jadranka Žarković-Pečenković. – Glazba je način komuniciranja, sredstvo za izražavanje širokog raspona osjećaja koje ljudi pokatkad teško iskazuju riječima. Gotovo oduvijek sviranje nosi sve formalne oznake igre: odvija se na ograničenom području, ponovljivo je, postoji kao red i ritam. Taj se red najviše očituje u natjecanju gdje se rezultati marljivosti i napora učenika, ali i profesionalnost njihovih mentora, prepoznaju u njihovim izvrsnim postignućima – istaknula je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. Natjecanja iz glazbe i plesa i dalje će se organizirati, dodala je, da bi učenici i studenti stjecali umjetničko iskustvo, pokazali svoje rezultate, domete i profesionalnost te provjerili i ocijenili vlastiti rad.

 

Bersa_mKrievci_mNa natjecanju je sudjelovalo 240 učenika i studenata, koji su se predstavili u 86 komornih sastava. Mladi glazbenici natjecali su se u disciplinama: glasovirska dua, glasovir za 6 i više ruku, dua, tria, kvarteti, kvinteti i sastavi 6 do 9 članova, u tri kategorije, osnovne škole, srednje škole i akademije.

Jaska_mMarkovac_mNjihovo muziciranje, tehničke vještine i umjetnički dojam te sposobnost skupnog muziciranja ocjenjivali su ugledni glazbeni pedagozi i sveučilišni profesori.  S obzirom na ocjene ocjenjivačkog suda i broj prvih nagrada i prvih mjesta koje su osvojili učenici i studenti, zajednički je zaključak svih uključenih u provedbu natjecanja da komorna glazba u Hrvatskoj ima svijetlu budućnost.

Krievci2_mMA_mNa završnom koncertu nastupili su prvonagrađeni učenici: u disciplini dua nastupili su učenici Glazbene škole Blagoje Berse iz Zagreba Matej Mihaljević i Ana Čižmek u disciplini tria po ocjeni ocjenjivačkog suda najbolji su bili učenici Glazbene škole Alberta Štrige iz Križevaca, Ana Balog, Marko Antolković i Lorena Ivšak. U disciplini kvarteta nastupili su učenici glazbene škole Jastrebarsko Nera Majtanić, Karla Fabijanić, Matija Mikloušić i Lovro Kopač, a u disciplini kvinteta učenici Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba Edita Kolovrat, Matea Barišin, Luka Babić, Janko Franković i Ana Blagović. Učenici Glazbene škole Alberta Štrige iz Križevaca najuspješniji su bili u kategoriji sastavi od šest do devet članova, a za najbolji glasovirski dio nagrađeni su Paula Ropuš i Ivan Krpan, studenti Muzičke akademije Zagreb.

 

Rezultati prvog dana natjecanja

Rezultati drugog dana natjecanja

Rezultati trećeg dana natjecanja