Natjecanja i smotre / 8. prosinca 2013.

Nagrađeni najbolji komorni sastavi

komorni2_mSvečanim koncertom i dodjelom nagrada najboljima zatvoreno je u Opatiji 7. prosinca 2013. godine 51. natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa – komorni sastavi. Prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda mladi glazbenici predstavili su se odličnim izvedbama i pokazali vrhunski standard muziciranja i glazbenog obrazovanja.

Natjecanje se odvijalo u šest kategorija: glasovirska dua, glasovir za šest i više ruku, dua, tria, kvarteti i sastavi od pet do 12 članova. Izvedbe i nastupe mladih glazbenika ocjenjivali su priznati hrvatski glazbeni pedagozi i umjetnici, članovi ocjenjivačkog suda.

komorni4_mKod ocjenjivanja vrednovale su se tehničke vještine, kvaliteta zvuka, fraziranje, točnost izvedbe i umjetnički dojam izvedbe. U kategoriju dua nagrađeni su mladi gitaristi Filip Mišković i Paula Ćurić iz Glazbene škole Josipa Hatzea iz Splita. Prvu nagradu u kategoriji glasovirska dua osvojili su Matija Kranjčić i Jan Niković iz Osnovne glazbene škole Rudolfa Matza iz Zagreba. Ana Stanković na glasoviru, Eleonora Hil na violini i Ivana Biliškov na violončelu iz Glazbenog učilišta Elly Bašić iz Zagreba nagrađeni su u kategoriji tria. Prvu nagradu u kategoriji kvarteta osvojili su Filip Mikuša, Ivo Tikvica, Dorotea Rnjak i Marta Jandrečić iz Glazbene škole „Ferdo Livadić“ iz Samobora, a u kategoriji sastavi od pet do 12 članova nagrađen je komorni sastav Glazbene škole Požega.

komorni3_mNagrađenim učenicima na završnom svečanom koncertu diplome i nagrade uručili su predsjednik Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga Frano Matušić i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović.

– Komorna glazba je najzahtjevniji vid muziciranja jer glazbenici moraju osluškivati druge, izražavati se zajedno i stvarati glazbeno djelo. Svaki trenutak interpretacije je zapravo izravno stvaranje glazbenog djela. Sa oduševljenjem smo pratili nastupe vas mladih glazbenika. Sve čestitke vama koji ste osvoji nagradu i vašim mentorima, koji su najzaslužniji za vaše nagrade i koji su vam doista na pravi način prenijeli sve ono što trebaju kad je riječ o glazbenom stvaralaštvu. Zahvala i Agenciji za odgoj i obrazovanje i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, bez kojih je nemoguće organizirati ovakvu manifestaciju i školi domaćinu i ocjenjivačko žiriju koji nije imao nimalo laganu ulogu – istaknuo je u čestitajući nagrađenima  Frano Matušić.

komorni5_mSvečanim koncertom najboljih mladih glazbenika na najljepši mogući način zatvoren je ovogodišnji ciklus natjecanja i smotri učenika osnovnih i srednjih škola kazao je uz čestitke učenicima i zahvale mentorima, glazbenim pedagozima Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za odgoj i obrazovanje, naglasio je Filipović, i iduće će godine organizirati natjecanja i smotre u svim kategorijama. – Unatoč svemu našli smo načina da najbolji učenici i mentori, koji najviše vrijede i koji su nadareni budu prioritet – kazao je Filipović. Ravnatelj Filipović zahvalio je Osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi Mirković Opatija koja je bila domaćin natjecanja.

Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga ugostilo je ove godine u Opatiji članove predsjedništva Europske unije glazbenih škola koje su bili vrlo ugodno iznenađeni muziciranjem mladih hrvatskih glazbenika, a posebno su ih oduševili tamburaški komorni sastavi.