Natjecanja i smotre / 13. svibnja 2013.

Nagrađeni glazbeni i plesni prvaci

glazbaprva_mUčenici i studenti glazbenih i plesnih škola i muzičkih akademija, koji su osvojili prve nagrade i prva mjesta na 51. državnom Natjecanju učenika i studenta glazbe i plesa, i njihovi mentori nagrađeni su za izvrstan rad i uspjehe koje su postigli kao solisti, plesači i članovi komornih sastava u školskoj godini 2012/2013.

 

glazba1-mNa svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 11. svibnja 2013. godine u Zagrebu 85 glazbenih i plesnih prvaka dobilo je priznanje i nagradu, skulpturu akademskog kipara Alema Korkuta. Zahvalnice za uspješan i ustrajan rad s učenicima i studentima dobilo je 45 mentora, glazbenih i plesnih pedagoga. Priznanja i zahvale uručili su im Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, Frano Matušić, predsjednik Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga i Vera Šutalo, načelnica Sektora za odgojno-obrazovni sustav Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

glazba2_mUz čestitke učenicima i studentima i njihovim mentorima poručili su im i zaželjeli da se uspješno nastave baviti umjetnošću i budu ustrajni u tome. -Vaši uspjesi potvrđuju da se u našim glazbenim i plesnim školama izvrsno radi. Uspjesima i postignućima dokazujete talent i nadarenost i jamstvo ste prepoznatljivosti hrvatske umjetnosti – naglasio je Vinko Filipović. Svečanost  u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici nastupima je uveličao Mali dječji zbor glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba i sopranistica Antonia Dunjko, studentica prve godine Muzičke akademije u Zagrebu.

glazba3_mNatjecanje učenika i studenata glazbe i plesa organiziraju Agencija za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga, a na ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo je 198 solista i 10 orkestara.

Izvedbe i nastupe mladih glazbenika ocjenjivali su priznati hrvatski i svjetski glazbeni pedagozi i umjetnici, članovi ocjenjivačkog suda. Kod ocjenjivanja vrednovale su se tehničke vještine, kvaliteta zvuka, fraziranje, točnost izvedbe i umjetnički dojam izvedbe. Pri ocjenjivanju natjecatelja u disciplinama klasični balet i suvremeni ples ocjenjuju se plesna tehnika, težina elemenata, plesnost i izražajnost.

glazbazbor4_mNatjecanje učenika i studenata glazbe i plesa organizira se s ciljem otkrivanja posebno nadarenih učenika te njihovo usavršavanje u glazbenoj i plesnoj izvedbi, poticanje kreativnosti učenika u glazbenoj i plesnoj izvedbi, motiviranje učenika na integriranje u hrvatsku kulturnu i umjetničku baštinu zbog njihove promidžbe te usmjeravanje prema svjetskim kulturološkim spoznajama. Važan element je i stručno usavršavanje nastavnika putem razmjene pedagoških spoznaja u odgoju i obrazovanju glazbenika i plesača.