Natjecanja i smotre / 11. prosinca 2017.

Nagrađeni najuspješniji komorni sastavi na 55. natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa

komorni-koncert1_mNastupom najuspješnijih komornih sastava na svečanom koncertu održanom 9. prosinca 2017. godine u Koncertnoj dvorani Blagoja Berse na Muzičkoj akademiji u Zagrebu završeno je ovogodišnje 55. državno natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa. Na natjecanju, koje Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga i Ministarstvo znanosti i obrazovanja provode s ciljem otkrivanja, praćenja i usmjeravanja mladih nadarenih glazbenih talenata, nastupilo je više od 400 učenika i studenata iz cijele Hrvatske.

Natjecanje se održavalo od 6. do 9. prosinca 2017. godine na Muzičkoj akademiju u Zagrebu, a komorni sastavi predstavili su se u disciplinama glasovirska dua, glasovir za 6 i više ruku, dua, tria, kvarteti, kvinteti i sastavi od 6 do 9 članova.

komorni-koncert2_mPrvonagrađenim učenicima i njihovim mentorima, izuzetnim glazbenim pedagozima, nagrade i diplome uručili su Jadranka Žarković-Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje i Frano Matušić, predsjednik Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. Uz iskrene čestitke nagrađenima na natjecanju, podsjetili su koliko je važno i vrijedno sudjelovati na natjecanjima. Ne samo što imaju priliku pokazati talent i veliki trud, i rad svojih glazbenih učitelja i pedagoga, učenici i studenti sudjelovanjem na natjecanju obogaćuje svoj glazbeni život i uče.

Fotoalbum

{galerija}glazba2017{/galerija}

Agencija za odgoj i obrazovanja je institucija koja već 150 godina skrbi o odgoju i obrazovanja kroz razne djelatnosti, a jedan od njih je i sustav učeničkih natjecanja i smotri.

– Ove godine proveli smo 33 natjecanja i smotre na državnoj razini. Natjecanje komornih sastava posljednje je o ovoj godini, ali nam posebno drago jer posebnu pažnju u Agenciji posvećujemo državnim natjecanjima koje njeguju kreativnost i stvaralaštvo – naglasila je Jadranka Žarković-Pečenković. Natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa pokazuje da je razina glazbenog obrazovanja u hrvatskoj izuzetno visoka. Frano Matušić naglasio je da mladi glazbeni talenti to iz godine u godine dokazuju, ne samo na hrvatskim pozornicama i scenama, nego i izvan Hrvatske. Komorno muziciranje pruža najviše u glazbi, istaknuo je F. Matušić i objasnio da je suradnja s drugima u sastavu, osluškivanje drugog, zajedničko vježbanje ono što komornu glazbu čini lijepom i jedinstvenom. Zahvalio je svima koji su pomogli u organizaciji i provedbi natjecanja, Agenciji za odgoj i obrazovanje i Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a posebnu zahvalu uputio je članovima ocjenjivačkih žirija na natjecanju, koji, kazao, je zasigurno nisu imali lagan posao procijeniti glazbene nastupe više od 400 učenika i studenata.