Natjecanja i smotre / 12. svibnja 2014.

Na Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu nastupilo 39 učeničkih zborova

glazbene1_mGlazbene svečanosti hrvatske mladeži, na kojima se ove godine natjecalo 39 zborova iz cijele Hrvatske, svečano su otvorene 7. svibnja 2014. godine u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu.

Važnost stručno–pedagoškog rada učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama, koji potiču zborsko pjevanje i stvaralački rad učenika, iznimnog je značaja, istaknula je viša savjetnica za glazbenu kulturu i glazbenu umjetnost Anita Gergorić, prof.

Na manifestaciji koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva kultura RH-a, Varaždinske županije i Grada Varaždina, a uz domaćinstvo varaždinske Glazbene škole, sudjelovalo je 1478 učenika osnovnih i srednjih škola.

glazbene2_mNatjecanje je održano u pet kategorija, a obavezne skladbe za ovogodišnje 57. glazbene svečanosti skladao je poznati orguljaš i kompozitor Ante Knešaurek.Čestitke laureatima, organizatorima te zborovima uputio je Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje. Činjenica da zborovi dolaze iz osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, naglasio je, govori da se u hrvatskim školama njeguje i potiče zborska glazba i glazbeno stvaralaštvo mladih.

 

glazbene3_mCilj je Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži podizati glazbenu kulturu mladih, poticati aktivno bavljenje glazbom, omogućiti afirmaciju glazbenog stvaralaštva mladih te prikazati najvrednija ostvarenja rada pjevačkih zborova u Republici Hrvatskoj. Također, ciljevi su i poticanje glazbenog stvaralaštva hrvatskih skladatelja, kao i praćenje i vrednovanje rezultata rada zborova i njihovih voditelja-zborovođa.

 

Dokumenti