Natjecanja i smotre / 17. svibnja 2012.

Na 55. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu nastupilo 38 zborova

glazbene1_mU Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu 15. i 16. svibnja 2012. održane su 55. glazbene svečanosti hrvatske mladeži na kojima je u dva dana nastupilo 38 zborova, odnosno 1580 mladih pjevača iz osnovnih, srednjih i glazbenih škola.

Prilikom svečanog otvorenja Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži dirigentu Vladimiru Kranjčeviću uručena je nagrada za životno djelo za nemjerljiv i trajan doprinost zborskoj glazbi, dok je za višegodišnje istaknute umjetničke dosege na Glazbenim svečanostima, učiteljica savjetnica, glazbena pedagoginja i zborna dirigentica Ružica Kapitan primila nagradu „Marijan Zuber“, nazvanu po istaknutom zborovođi i glazbenom pedagogu.

glazbene2_m– Nagrada za životno djelo mi je jako draga jer dolazi od manifestacije u kojoj sam od 1967. godine, kad sam prvi put nastupio. Bio sam i član organizacijskog i programskog odbora, a poslije i dugo godina član žirija, tako da sam 45 godina vezan uz ovu manifestaciju i svakako da mi je ovo priznanje u ovoj dobi veliko zadovoljstvo –  istaknuo je Vladimir Kranjčević.
Ružica Kapitan istaknula je da je ponosna što je dobitnica nagrade koja nosi ime Marijana Zubera, čije je savjete uvijek iznimno cijenila.
– Bila sam njegova učenica, njegova studentica i upravo on je bio ključna osoba u mom životu jer me već kao malu djevojčicu oduševio glazbom – kazala je Kapitan.
Činjenica da je Varaždin već 45. godinu za redom organizator i domaćin ove manifestacije, potvrda je da naš grad s pravom nastavlja nositi prestižnu titulu grada glazbe, istaknuo je na svečanom otvaranju Goran Habuš, varaždinski gradonačelnik, zaželjevši sudionicima mnogo uspjeha i kvalitetnih izvedbi. Svečanom otvorenju nazočio je i zamjenik župana Varaždinske županije Milan Pavleković, koji je naglasio da iz Varaždinske županije potječe veliki broj glazbenih virtuoza i stvaraoca koji su svojim glazbenim radom i izričajem doprinijeli stvaranju Varaždina i cijelog tog kraja kao podneblja u kojem caruje vrhunska glazbena umjetnost.
Čestitke laureatima, organizatorima te zborovima uputio je i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović koji je otvorio Glazbene svečanosti uz poruku kako se nada da će glazbena kultura ovim svečanostima doživjeti još veći uspon te dobiti novi zamah.
glazbene3_mPrije natjecateljskog dijela predstavljena je zbirka zadanih skladbi 55. glazbenih svečanosti hrvatske mladeži Tić Kosić, koje je skladala Đeni Deklava-Radaković, istaknuta skladateljica i glazbena pedagoginja. Zbirku s devet zadanih skladbi predstavili su Anita Gergorić, tajnica 55. glazbenih svečanosti hrvatske mladeži, Jasna Ostojić Radiković, recenzetica zbirke te autorica Đeni Deklava-Radaković.Zbirka zadanih skladbi Tić Kosić glazbene4_mU varaždinskom su kazalištu izvedena četiri koncerta na kojima je nastupilo 38 zborova koji su se natjecali u devet kategorija. Natjecanje je završeno podjelom pohvalnica, priznanja, zahvalnica, plaketa i nagrada te izvedbom zajedničkog kanona. Pokrovitelji ovih 55. po redu glazbenih svečanosti su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Agencija za odgoj i obrazovanje te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizatori su Varaždinska županija i Grad Varaždin dok je izvršni organizator Glazbena škola u Varaždinu.