Natjecanja i smotre / 8. srpnja 2015.

Mala glagoljska akademija “Juri Žakan” Roč na temu putovanja

MGA_mOd 28. lipnja do 4. srpnja 2015. održan je 23. saziv Male glagoljske akademije “Juri Žakan” u Roču. Tema ovogodišnjeg saziva bila je putovanje. Učitelji i pedesetak učenika 6. razreda osnovnih škola sudjelovali su u radu radionice fresaka i mozaika, scenske, grafičke, povijesne i likovno-keramičke radionice.

MGA1_mDesetak učenika srednjih škola sudjelovalo je u radu medijske i produkcijeske radionice u kojima su izradili suvenire MGA te internetskim fanzinom “Glagoljaška škrinjica” i videoradovima popratili rad ovogodišnjeg saziva. Tijekom boravka na Maloj glagoljskoj akademiji učenici i učitelji putovali su Alejom glagoljaša te putovima istarskih glagoljaša. Zanimljiva povijesna predavanja održao je prof. Josip Bratulić.

MGA2_mProfesor Frane Paro održao je u Maloj ročkoj tiskari, gdje se nalazi replika Gutembergove preše, interaktivne radionice o tipografiji, glagoljskom knjigotisku i prvotisku Misala. U  subotu navečer, uz prigodnu svečanost i himnu MGA, završeno je ovogodišnje putovanje žaknića i njihovih mentora kroz povijest i običaje predaka.

 

Više o radu MGA možete pogledati na  http://mga-roc.org/