Natjecanja i smotre / 10. svibnja 2012.

LIK 2012 u znaku putovanja kroz umjetnost

Državno Natjecanje-izložba učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna LIK 2012., održano je 14. put, ove godine od 26. do 28. travnja u Zagrebu u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Tema-poticaj ovogodišnjeg natjecanja bila je Putovanje. Učenici osnovnih škola od 1. do 4. razreda putovali su fantastičnim pejzažom na Čudesnom putovanju, dok su učenici od 5. do 8. razreda putovali europskom baštinom kroz temu-poticaj Putujmo Europom. Likovni radovi učenika srednjih škola iz nastavnog predmeta Likovna umjetnost rezultat su interdisciplinarnih istraživanja kroz temu-poticaj Putovanje kroz umjetnost.

Učenici srednjih škola likovnih i primijenjenih umjetnosti i dizajna u svojim su radovima istraživali višeslojnost metodologije rada i istraživanja koje su utkane u baštinu europske umjetnosti kroz temu-poticaj Nove koordinate (iz predgovora kataloga izložbe: Lana Đaković).
Raznolikost promišljanja i stvaranja, učenici su pokazali izrazivši se u različitim likovnim tehnikama.
Dvodnevnim druženjem učenika i mentora stvaralačka je atmosfera u školi domaćin Gimnaziji Tituša Brezovačkog pridonijela kvalitetnom i kreativnom zamahu koji se osjetio u svakom kutu učionica gdje se odvijalo natjecanje. U slobodno vrijeme učenici su imali priliku posjetiti izložbe eminentnih autora svjetskoga glasa kao npr. izložbu skulptura Edgara Degasa u Klovićevim dvorima te izložbu Apstrakcija, modernizam i suvremenost u istom prostoru. Od 1000 likovnih radova učenika koji su poslani na državnu razinu, državno je povjerenstvo odabralo 57 najuspješnijih u prvoj kategoriji natjecanja. Izložbom koja je postavljena u Klubu HDLU, Meštrovićevom paviljonu/domu Hrvatskih likovnih umjetnika, u samom centru Zagreba, završeno je Državno Natjecanje-izložba LIK 2012. Izloženi su likovni radovi učenika u svih 6 kategorija natjecanja, a popratni katalog svjedoči o kvaliteti njihovih likovnih uradaka. Učenicima, mentorima i gostima izložbe obratio se ravnatelj škole domaćin Damir Jelenski, prof., Mirjana Tomašević Dančević, prof., viša savjetnica za likovnu kulturu i likovnu umjetnost, predsjednica državnog povjerenstva Majda Leskovar, prof. i tajnica Natjecanja-izložbe LIK 2012., Zvjezdana Prohaska, prof., viša savjetnica za likovnu kulturu i likovnu umjetnost koja je koordinirala natjecanje. Učenicima i njihovim mentorima uručena su priznanja, pohvalnice i zahvalnice te prigodne knjige najuspješnijima. Najuspješniji su učenici dobili ukupno 29 priznanja i nagrada u obliku kniga eminentnih likovnih umjetnika koje je pripremio ravnatelj škole domaćina Damir Jelenski, prof..
 
Na okruglom stolu koji je bio upriličen zadnjeg dana natjecanja državno povjerenstvo zaključilo da se na natjecanju može dobiti uvid u manji dio ukupnog stvaralaštva učenika. Taj manji dio je rezultat kontinuiranog, stručnog rada učitelja i nastavnika koji metodički kvalitetno kreiraju nastavu. Osim razvijanja kreativnosti, učenicima se daje prilika javnog izlaganja i vrednovanja vlastitog i tuđeg rada, istaknuo je profesor metodike Emil Robert Tanay, kao član državnog povjerenstva i koordinator prosudbe likovnih radova,  jer je vrednovanje jedan od najvažnijih segmenata likovnog obrazovanja učenika. Diskusija o važnosti likovnog obrazovanja nastavila se u smjeru poboljšanja kvalitete rada učitelja i nastavnika te ukazivanja na moguće promjene koje su nužne da bi škole funkcionirale kao ustanove pozitivnog ozračja i rasadnika znanja.
                                                                            Zvjezdana Prohaska, prof.
                                  viša savjetnica za likovnu kulturu i likovnu umjetnost
 

Dokumenti