Natjecanja i smotre / 2. travnja 2019.

LiDraNo 2019. mjesto kreativnosti bez granica

Državna Smotra literarnog dramskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2019. još jednom je, 28. put zaredom, okupio djecu i mlade i njihovo stvaralaštvo, literarno, dramsko i novinarsko.

 

I na ovogodišnjoj Smotri učenici osnovnih i srednjih škola, njih više od 500, pokazali su beskrajnu maštu, kreativnost i talent, a LiDraNo se dokazao kao mjesto susreta darovitih  učenika i njihovih mentora iz cijele Hrvatske, ali i mjesto koje te i takve učenike i učitelje podupire u razvoju vještina i dalje ih usmjerava.

Na Smotri je predstavljeno 25 ponajboljih školskih listova, 45 literarnih i 25 novinarskih radova, 18 radioemisija, odigrano je 36 dramskih predstava školskih glumačkih družina, a 73 učenika stalo je na scenu u kategoriji samostalnih scenskih nastupa. U svojima su radovima učenici pokazali da za njih ne postoje granice. Glumom, riječju i stihovima razigrano dječji i mladenački, ali bez zadrške i sa stavom, nerijetko i vrlo kritički, progovorili su o problemima u školi i obitelji, u odnosima s vršnjacima, o reformi obrazovanja i otuđenosti u društvu, o mjestima na koja izlaze, o ljudima i prostorima koji ih inspiriraju te o društvenim i socijalnim pojavnostima koji su dio njihovih života. Pri tome se u njihovim tekstovima, radijskim emisijama, školskim listovima i dramskim nastupima prepoznaje ljepota, snaga i britkost njihovih ideja te vještine i sposobnosti izražavanja na hrvatskome jeziku. I ovaj je put LiDraNo pružio učenicima i njihovim mentorima mogućnost da razmijene iskustva s vršnjacima i kolegama, podijele radost stvaranja i pisanja te ponešto novo nauče na okruglim stolovima koje su vodili članovi prosudbenih povjerenstava, novinari i urednici novina, filmski i kazališni redatelji, glumci, suvremeni hrvatski pisci i radijski djelatnici.

Stati i predstaviti sebe pred nepoznatom publikom traži puno hrabrosti, a ovogodišnji LiDraNovci pokazali su da je imaju.

– Umjetnost je tu da vam otvori maštu, da vas potakne da preispitate sebe i svijet koji vas okružuje.  Gledam vas već godinama, ljubav i vaš trud, borbu sa sobom samima koju ulažete u svoj nastup, svoju pisanu  i izgovorenu riječ. I duboku je cijenim. I svaki put se veselim svakom vašem nastupu, svakom dobrom radu koji ste napisali, snimili. Jednoga dana ćete tražiti posao, stati pred nepoznatu osobu i morati se predstaviti. Sigurno će vam lidranovsko iskustvo pomoći. I svaki rad koji ste uložili u sebe jednoga dana će vam se vratiti kada ćete to najmanje očekivati – poručila je LiDraNovcima Stephanie Jamnicky, predsjednica državnog povjerenstva Smotre LiDraNo 2019.

Državnu smotra LiDraNo 2019. organizirala je Agencija za odgoj i obrazovanje, a škola domaćin smotre za osnovne škole bila je OŠ Brodarica, dok je srednjoškolce ugostila Tehnička škola Šibenik.