Natjecanja i smotre / 25. ožujka 2014.

Budućnost hrvatske umjetnosti okupila se u Primoštenu

Državna smota literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2014. za učenike osnovnih škola, koja se u Primoštenu održavala od 23. do 25. ožujka 2014. godine, zatvorena je nastupima učenika čiji su radovi i izvedbe obilježili ovogodišnju smotru.

Kroz različite izraze i na različite načine Lidranovci su i ove godine vrlo uspješno i na sebi svojstven način progovorili o svemu onome što ih zaokuplja i veseli, o društvenim i socijalnim problemima i utjecaju medija. U svim njihovim tekstovima, radijskim emisijama, školskim listovima i dramskim nastupima prepoznala se ljepota, snaga i britkost hrvatske riječi i njegovanje hrvatskoga jezika.

Fotoalbum

{galerija}lidrano2014{/galerija}

Gledajući izvedbe i nastupe učenika mnogi su među njima prepoznali buduće pjesnike i književnike, glumce i novinare.

-Vi imate sreću da se bavite onim što volite. Mnogi danas, koji u hrvatskoj kulturi predstavljaju vrlo važne osobe, bilo u svijetu pisane riječi, glume, novinarstvu, su prije deset ili dvadeset godina bili na LiDraNu. Vjerujem da su mnogi od vas budućnost hrvatske umjetnosti – kazao je Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje na zatvaranju smotre za učenike osnovnih škola. Uz čestitke učenicima sudionicima, uputio je riječi zahvale učenicima i učiteljima OŠ Brodarica, koja je petu godinu za redom ugostila Lidranovce u Primoštenu, zatim državnom povjerenstvu, mentorima i mentoricama koji su pripremali i vodili učenike te malim Lidranovcima koji su se pokazali u najboljem svijetlu.

Učenici osnovnih škola izveli su u Primoštenu 21 dramsku predstavu i 41 pojedinačni scenski nastup, predstavili su 15 školskih listova i 9 radijskih emisija te 30 literarnih i 15 novinarskih radova. Na Smotri LiDraNo za osnovne škole sudjelovalo je gotovo 300 učenika i njihovih učitelja mentora.

Stručne razgovore i okrugle stolove s voditeljima i učenicima – članovima školskih družina, vodili su članovi prosudbenih povjerenstava, među kojima su priznati i poznati književnici i pisci kao što su Enes Kišević, novinari i urednici novina, glumci, dramski pedagozi i radijski djelatnici, filmski i kazališni redatelji, među kojima i Mario Kovač. Smotra LiDraNo za učenike osnovnih škola i ove je godine ispunila svoju zadaću i cilj, a to  je razvijati i poticati učeničko literarno, dramsko-scensko i novinarsko stvaralaštvo, promicati učeničko pisano i govorno izražavanje na hrvatskome jeziku te otkrivati, pratiti i poticati učenike posebnih sklonosti, sposobnosti i kreativnost.