Natjecanja i smotre / 27. ožujka 2012.

Kroz natjecanje iz vjeronauka učenici upoznali grkokatoličku zajednicu u Hrvatskoj

vjeronauk1_mPredstavljanjem svih ekipa učenika osnovnih i srednjih škola svečano je 26. ožujka 2012. godine u Hrvatskom domu u Križevcima otvoreno državno Natjecanja iz vjeronauka – vjeronaučna olimpijada 2012.

Na državnom natjecanju sudjelovali su učenici iz svih hrvatskih biskupija i nadbiskupija, ukupno 32 četveročlane ekipe u pratnji mentora, 16 ekipa iz osnovne škole i 16 ekipa iz srednje škole.

Državno povjerenstvo ove je godine za temu natjecanja odabralo Jubilarnu godinu Križevačke eparhije – 400 godina crkvenog zajedništva u Hrvatskoj, koje se obilježava od 21. studenog 2011. do 21. studenog 2012. S obzirom na taj jubilej državno povjerenstvo smatralo je važnim da učenici osnovnih i srednjih škola više i bolje upoznaju grkokatoličku zajednicu. Naime, kroz sve razine natjecanja, počevši od školske i županijske do državne, brojni učenici sudionici natjecanja, imali su priliku bolje upoznati povijest Marčanske i Križevačke biskupije (eparhije), njezine župe u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, osobito njezin bizantsko-slavenski obred, crkveni ustroj, arhitekturu i bogatu ikonografiju.

vjeronauk2_mNa svečanosti otvorenja sudionicima natjecanja pozdravnim riječima obratili su se biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Vjekoslav Huzjak, biskup križevačke grkokatoličke biskupije vladika Nikola Kekić, predsjednik Vijeća NBK-a za katehizaciju pomoćni biskup Đakovačko-osječke biskupije mons. Đuro Hranić, u ime Agencije za odgoj i obrazovanje ravnatelj Vinko Filipović, ispred Grada Križevaca sve prisutne pozdravio je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti mr.sc. Mladen Tenodi,  a u ime državnog povjerenstva prof. dr. sc. s. Valentina Mandarić.

vjerounak_m– Natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola iz vjeronauka, ali i sva ostala natjecanja i smotre, nama su u Agenciji za odgoj i obrazovanje  i u nadležnom ministarstvu, veoma važno. Državna natjecanja i smotre su jedina aktivnost Agencije, koja se i u ovoj godini, unatoč krizi i recesiji, održavaju u svim planiranim kategorijama i s planiranim brojem učenika – istaknuo je ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović. Agencija i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, naglasio je, time žele poslati poruku da prepoznaju sve ono što u našim školama nastaje kao rezultat nadarenosti i rada učenika i, naravno, neizbježne potpore i motiviranosti njihovih mentora.

Svečani kulturni program otvaranja pripremili su učenici križevačkih osnovnih škola OŠ Vladimira Nazora i OŠ Ljudevita Modeca.Sadržaj

Program državnog Natjecanja iz vjeronauka – vjeronaučne olimpijade započeo je 27. ožujka pismenim dijelom natjecanja u OŠ Ljudevita Modeca u Križevcima, nakon čega je uslijedilo ekipno predstavljanje projekata kroz koje su učenici predstavili grkokatolike, njihove bazilike, crkve i kapelice te njihov veliki doprinos u književnosti, glazbi i ikonografiji. Nakon službenog dijela natjecanja održat će se euharistijsko slavlje u Grkokatoličkoj katedrali u Križevcima te proglašenje pobjednika i dodjela nagrada. Državni pobjednici Natjecanja iz vjeronauka – Vjeronaučne olimpijade bit će poznati u srijedu 28. ožujka 2012., nakon provjere znanja u igri Tko želi biti Kristov milijunak. Organizatori državnog Natjecanja iz vjeronauka – vjeronaučne olimpijade su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje, Nacionalni katehetski ured HBK i Glas Koncila. Domaćin ovogodišnjim natjecateljima i njihovim mentorima bila je Bjelovarsko-križevačka biskupija, a škola domaćin OŠ Ljudevita Modeca u Križevcima.