Natjecanja i smotre / 12. travnja 2016.

Jubilarna 25. smotra LiDraNo

L1_mDržavna smotra LiDraNo za učenike osnovnih i srednjih škola održana je u Šibeniku od 4. do 8. travnja 2016. godine. U gradu koji je odavno dobio naziv „grad djeteta“ Agencija za odgoj i obrazovanje okupila je najuspješnije učenike iz svih hrvatskih županija koji se bave literarnim, dramsko-scenskim i novinarskim stvaralaštvom. Na jubilarnoj 25. smotri LiDraNo svojim literarnim i novinarskim radovima, školskim listovima, radijskim emisijama, radioigrama i scenskim izvedbama pojedinaca i dramskih družina predstavilo se 296 učenika osnovnih škola i 176 učenika srednjih škola.

L2_mDržavna smotra započela je pojedinačnim scenskim nastupima, slijedili su nastupi dramskih skupina, stručni razgovori i okrugli stolovi za literarne i samostalne novinarske radove, radijske emisije i školske listove s voditeljima i učenicima koje su održala prosudbena povjerenstava među kojima su pisci, novinari, glumci, redatelji i dramski pedagozi.

L4_mBudući da je LiDraNo smotra, svi scenski nastupi i okrugli stolovi protekli su u radnom, prijateljskom i ugodnom ozračju. Upravo tu kvalitetu i vrijednost LiDraNa istaknula je Jadranka Žarković-Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, u obraćanju učenicima i mentorima osnovnih škola na završnoj svečanosti na kojoj su nastupili učenici koji su ostvarili najzanimljivije i najcjelovitije radove u svim izrazima.

L3_m– Uživam svake godine biti na LiDraNu i promatrati kreativna djela, gdje pulsira kreativnost, sloboda i zaigranost,  i doista mi je velika čast biti među vama. Smotra je nešto gdje se ne njeguje kompetitivnost i toga nedostaje u našem obrazovnom sustavu. Obrazovni sustav kreiran je, nažalost, tako da se svi borimo biti bolji jedni od drugih. Značajka LiDraNa jest ta da su svi pobjednici i zato vam svima danas čestitam – naglasila je Jadranka Žarković-Pečenković. Posebnost je ovogodišnje smotre, istaknula je,  i to što su se na LiDraNo „vratili“ učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Stoga je važno naglasiti da je smotra LiDraNo, po tome što u njoj mogu sudjelovati učenici od prvog do osmog razreda osnovne škole te srednjoškolci bez obzira na vrstu srednje škole čiji su učenici, jedinstvena i iznimno važna unutar hrvatskog školskog odgojno-obrazovnog sustava.

L8_mVelika vrijednost smotre LiDraNo je i zbornik u kojemu se objavljuju svi literarni i samostalni novinarski radovi učenika koji su pozvani na državnu smotru, a za ostale izraze objavljuju se imena učenika i mentora te naslovi radova u ostalim kategorijama. LiDraNo je popraćen zbornikom, koji je ove godine objavljen uz potporu Školske knjige. Važno je istaknuti da je zbornik smotre LiDraNo jedina godišnja antologija učeničkih literarnih i samostalnih novinarskih radova te vrste u Hrvatskoj.

Posebnost i značaj smotre LiDraNo u uvodniku zbornika najbolje je istaknuo dr. sc. Mario Kovač, predsjednik državnog povjerenstva smotre: Mnogim danas profesionalnim novinarima, književnicima i kazalištarcima, LiDraNo je bio prostor za prvo ozbiljnije suočavanje s profesionalnom tremom.

L6_mA trema ili strah pred publikom je dobra stvar, to znači da vam je stalo do mišljenja drugih i da stvarate sa željom da poruku svoga rada prenesete ostalima. Valja priznati da brojni LiDraNovci nisu završili u umjetničkim ili novinarskim vodama, ali na sve njih odreda LiDraNo je pozitivno utjecao. Oni su postali ono što zovemo „kvalitetna publika“, ljudi koje zanima svijet oko njih, koji gledaju predstave, čitaju knjige i časopise te prate medije s razumijevanjem. Moglo bi se reći da je LiDraNo jedan veliki inkubator koji vas, djecu i mlade, priprema za život.

L7_mLiDraNo je i igralište na kojem se može igrati s vršnjacima iz drugih gradova i županija, razmjenjivati ideje, gledati se međusobno i učiti – istaknuo je u uvodniku Mario Kovač poželjevši svim LiDraNovcima da čime god se bavili kad odrastu, ne zaborave užitak stvaranja i gledanja drugih kako stvaraju i dijele svoja razmišljanja, svoje nedoumice i sreću.

Domaćini ovogodišnje smotre LiDraNo za osnovne škole bila je OŠ Brodarica, a za srednje škole Tehnička škola Šibenik.    

Zbornik smotre LiDraNo 2016.