Natjecanja i smotre / 7. prosinca 2015.

Izvrsni mladi glazbenici za koje će javnost još čuti

komorni2_mDodjelom nagrada najboljim prvonagrađenim učenicima i studentima te njihovim nastupom na svečanom završnom koncertu u Muzičkoj akademiji Zagreb 5. prosinca 2015. godine završeno je ovogodišnje 53. natjecanje učenika i studenta glazbe – komorni sastavi. Na natjecanju, koje je kroz svoju 50-godišnju povijest iznjedrilo brojne mlade umjetnike priznate na domaćoj i svjetskoj glazbenoj sceni, i ove su godine vrlo uspješno nastupili učenici i studenti glazbenih škola i akademija iz cijele Hrvatske.

komorni_mMladi glazbenici natjecali su se u disciplinama: glasovirska dua, glasovir za 6 i više ruku, dua, tria, kvarteti, kvinteti i sastavi 6 do 9 članova, u tri kategorije, osnovne škole, srednje škole i akademije. Njihovo muziciranje, tehničke vještine  i umjetnički dojam ocjenjivali su ugledni glazbeni pedagozi i sveučilišni profesori.

Zajednički zaključak ocjenjivačkih sudova i organizatora natjecanja bio je da su svi natjecatelji pokazali iznimno visoki stupanj pripremljenosti i muzikalnosti te da su to zasigurno mladi glazbenici za koje će javnost još čuti.

komorni4_mNa završnom koncertu najboljima od njih i njihovim mentorima čestitali su i nagrade uručili Jadranka Žarković-Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje i Frano Matušić, predsjednik Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. – Na ovogodišnjem natjecanju imali smo priliku doista čuti glazbenu kremu osnovnih i srednjih glazbenih škola te muzičkih akademija.

DSC_3147_mDosadašnja natjecanja iznjedrila su vrhunske glazbenice. Jedan od prvih pobjednika bio je Valter Dešpalj, zatim Aljoša Jurinić, Monika Leskovar, Renata Pokupić i mnogi drugi glazbenici koji su se dokazali na našim i svjetskim glazbenim scenama. U tom smislu smatram da je natjecanje izuzetno važno – naglasio je Frano Matušić čestitajući svim prvonagrađenima i njihovim glazbenim pedagozima koji su puno svog vremena i tuda samozatajno poklonili mladim umjetnicima i njihov radu, i koji su najzaslužniji za njihov rezultat.

Komorna glazba, istaknuo je F. Matušić,  jedan je od najzahtjevnijih vidova muziciranja. – Potreba slušanja drugoga i usklađivanje s drugim nešto jako je važno u životu, a u komornoj glazbi najvažnije je slušati druge i zajednički stvarati umjetničko djelo – pojasnio je.

komorni3_mČestitke na izvrsnim postignućima mladim glazbenicima uputila je i Jadranka Žarković-Pečenković. -Znamo da gotovo niti jedan rezultat ne dolazi bez uporna, posvećena i mukotrpna rad. Da bi uspjeli pobijediti druge, ali i sebe same, te pomaknuti vlastite granice, u tome su vam nesebično pomagali vaši mentori. To su činili strpljivo i požrtvovno sa željom da vam pomognu u otkrivanju novih začudnih svjetova – naglasila je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

komorni1_mZahvaljujući suradnji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga i Agencije za odgoj i obrazovanje, istaknula je, natjecateljima će se redovito osigurati natjecanje iz glazbe i plesa da bi stjecali umjetničko iskustvo, pokazali svoje rezultate, domete i profesionalnost te provjerili i ocijenili vlastiti rad.

 

REZULTATI