Natjecanja i smotre / 8. svibnja 2013.

Hrvatski jezik identitet je hrvatskog naroda

hrvatski_mPodjelom priznanja, zahvalnica i pohvalnica učenicima koji su osvojili prava tri mjesta u pojedinoj kategoriji i njihovim mentorima svečano je 8. svibnja 2013. zatvoreno 18. državno Natjecanje iz hrvatskog jezika. Najbolji učenici u poznavanju materinskog jezika sudjelovali su na državnom Natjecanju iz hrvatskog  jezika, koje je održano od 6. do 8. svibnja 2013. u Zadru.

Domaćin ovogodišnjeg natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola bila je Osnovna škola Šimuna Kožićića Benje. Učenici su se natjecali u šest kategorija, a na državno natjecanje pozvano je 25 učenika koji su pokazali najbolje znanje na školskom, odnosno županijskom natjecanju u svojoj kategoriji i njihovi mentori.

hrvatski_2_mNa svečanom otvaranju natjecanja učenike i njihove mentore pozdravili su Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Bernardina Petrović, predsjednica državnog povjerenstva i Marko Marin, ravnatelj škole domaćina. Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju hrvatski jezik postat će ravnopravan s jezicima ostalih članica  EU, i zato, obveza nam je i dužnost da čuvamo i širimo hrvatski izričaj, hrvatski jezik i hrvatsku baštinu, naglasili su svi u svom obraćanju učenicima i mentorima.

– Neka vam druženje s nama bude nadahnuće za daljnje učenje našega lijepoga hrvatskog jezika, jezika bogate kulturne i povijesne tradicije koja svjedoči našu opstojnost kroz vjekove – poručio im je ravnatelj škole domaćina Marko Marin. Dodao je da je Osnovna škola Šimuna Kožićića Benje počašćena što su po drugi put u posljednje četiri godine odabrani za školu domaćina jer se u njihovoj školi bogato razvija učeničko stvaralaštvo koje u svim predmetima i aktivnostima postiže visoke rezultate.

-Hrvatski jezik identitet je hrvatskog naroda. On čuva našu povijest, kroz njega se ogleda naša sadašnjost i zrcali naša budućnost i zato smo dužni čuvati ga, štititi i ljubiti, a sudjelovanjem na natjecanju iz hrvatskog jezika vi dokazujete da to činite – kazala je Bernardina Petrović.

hrvatski1_mVinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, pozdravio je učenike i mentore i naglasio da Agencija u nizu svojih poslova koje obavlja ima čast organizirati i raditi nešto što je kruna svega onoga najboljeg što se u našim školama događa, a to su natjecanje i smotre učenika osnovnih i srednjih škola u 31 kategoriji.  – Kroz natjecanje i smotre ogledaju se talent i rad naših učenika i vrijednost i stručnost mentora koji s njima rade. Vaše škole ponosne se na vas i vaše uspjehe i svi vi koji ste došli na državno natjecanje morate biti ponosni na to jer ste postigli zaista veliki uspjeh. Na školskim natjecanjima sudjeluje više od 150 000 učenika osnovnih i srednjih škola, na županijskim 40 000, a najbolji, a to ste vi, njih 7000 pozivaju se na državna natjecanja – poručio je Vinko Filipović.

Natjecanje iz hrvatskog jezika organizirano je tako da učenici pišu pismenu provjeru znanja u trajanju od sat i pol. Za to vrijeme za mentore učenika organizirana su dva predavanja dr. sc. Vlasta Rišner govorila je o novijim pojavama u jeziku medija, a Miro Jurić, prof., o kulturnoj baštini Zadra i Zadarske županije. Za vrijeme dok je državno povjerenstvo ispravljalo testove učenici i njihovi mentori upoznali su znamenitosti grada Zadra.

Cilj Natjecanja iz hrvatskog jezika, kojeg organiziraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za odgoj i obrazovanje je poticati učenike na proučavanje hrvatskog jezika, usavršavanje jezične komunikacije i pismenosti te poticanje učenika na samostalno proučavanje jezikoslovne literature.