Natjecanja i smotre / 4. srpnja 2017.

Glagoljica u novom ruhu

MGA1_m25. saziv Male glagoljske akademije “Juri Žakan” od 26. lipnja do 2. srpnja 2017. godine okupio je u Roču šezdesetak učenika šestih razreda iz četrnaest hrvatskih škola, desetak srednjoškolaca i trinaest učitelja hospitanata.

Rad 25. saziva Male glagoljske akademije, koja je ove godine imala temu Glagoljica u novom ruhu, započeo je 26. lipnja prigodnom priredbom. Nakon toga se jednotjedni program ljetne škole glagoljice nastavio radom u radionicama.

MGA2_mMGA3_mUčenici su sudjelovali u radionicama: literarno-scenskoj voditeljice Maje Stanković, povijesnoj čiji je voditelj bio Žarko Berić, freskoslikarskoj pod vodstvom Harija Vidovića, likovno- keramička voditeljice Zlate Tomljenović, novinarskoj Darije Škrinjar, likovnoj radionici glagoljice na svili Snježane Lovrinić, medijskoj Mateje Činko i produkcijskoj koju je vodi grafički dizajner Bojan Đorđević.

Tijekom svog boravka u Roču u sklopu terenske nastave sudionici Male glagoljske akademije posjetili su Aleju glagoljaša. Zanimljiva predavanja o glagoljaštvu u Istri te hrvatskim glagoljskim natpisima i grafitima održao je prof. dr. sc. Milan Mihaljević, a o glagoljskoj tiskari govorio je profesor Frane Paro. Zadnjeg je dana, u nedjelju 2. srpnja, u 20 sati organizirana svečana završna priredba u okviru koje su „žaknići“ živopisno predstavili rezultate rada u radionicama te se od bajkovitog sedmodnevnog druženja u Roču oprostili uz prigodni program i himnu MGA.

MGA4_mOsnovni cilj MGA je učenje glagoljice i proučavanje glagoljske materijalne i nematerijalne kulture. Cilj je kroz sve vrste pismenosti koje se susreću u nastavnom procesu, kao što su medijska, literarna, likovna, glazbena, educirati polaznike MGA te im na jedan kreativan način pokušati približiti kulturnu i duhovnu baštinu zavičaja.

Malu glagoljsku akademiju „Juri Žakan“, ljetnu školu učenja glagoljice, jedinu takve vrste u Hrvatskoj, organiziraju Agencija za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti i obrazovanja, uz suorganizaciju Grada Buzeta i Osnovna škola “Vazmoslav Gržalja” Buzet.