Natjecanja i smotre / 16. srpnja 2021.

Mala glagoljska akademija: Glagoljica okom znatiželjnog djeteta

Ovogodišnja državna smotra 28. saziva Male glagoljske akademije „Juri Žakan“ održana je od 28. lipnja do 1. srpnja u Roču. Tema ovogodišnjeg saziva bila je Glagoljica okom znatiželjnog djeteta.

Smotra Mala glagoljska akademija „Juri Žakan“ Roč organizirana je i provedena u skladu s preporukom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Republike Hrvatske, objavljenoj na mrežnim stranicama Agencije. Također, Državno povjerenstvo MGA donijelo je Smjernice za izvođenje 28. saziva MGA u Roču u skladu s dokumentom Mogućnosti izvođenja izvanučioničke nastave vezano uz pandemiju COVID-19 koji su objavili HZJZ i MZO (28. 5. 2021). Na Smjernice Agencija za odgoj i obrazovanje i Državno povjerenstvo MGA dobili su suglasnost Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Opći ciljevi smotre su poticanje učenika na stvaralački rad i kreativnost pod mentorstvom voditelja radionica, predstavljanje stvaralaštva smotre Mala glagoljska akademija „Juri Žakan“ Roč javnosti i poticanje učitelja sudionika da stečena znanja i iskustva prenose u svoje škole.

Učenici šestih razreda i njihovi učitelji ove su godine sudjelovali u pet radionica. U keramičarskoj radionici upoznali su se s glagoljskom pisanom tradicijom, likovnim sadržajima i glagoljskim spomenicima kulture te kreativno rješavali likovne zadatke s naglaskom na neobičnost i originalnost likovnog izraza. U novinarskoj radionici prepoznavali su i čitali glagoljska slova, upoznali se s poznatim hrvatskim glagoljskim spomenicima i natpisa te uočili njihovu važnost za hrvatsku kulturnu baštinu. Učili su povijesne činjenice o Roču, Humu i Aleji glagoljaša te pisali i oblikovali novinarske tekstove. U radionici dizajna uporabnog predmeta promatrali su i upoznavali glagoljsko pismo, razmatrali primjenu glagoljsko pisma kao sredstva likovnog izražavanja te osmišljavali i kreirali dizajn uporabnog predmeta. U freskoslikarskoj radionici učenici suupoznali freskoslikarsku tehniku i slikali uz odabir motiva u skladu s temom ovogodišnjeg saziva. Tijekom literarno-scenske radionice učenici su se upoznali s glagoljskom azbukom i vježbali pisanje glagoljskih slova i brojeva, prepisivali tekst glagoljicom, osmišljavali i uvježbavali program u kojem su sudjelovali svi sudionici.

Program je predstavljen na završnoj svečanosti 28. saziva Male glagoljske akademije koja je održana 1. srpnja u 19:00 sati. Prikaz rada u radionicama organiziran je na različitim mjestima u Roču, a podjela zahvalnica i priznanja ispred zgrade Male glagoljske akademije gdje su se ovogodišnji „Žaknići“ oprostili uz prigodni program i himnu MGA. Sudionicima se obratila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać prigodnim riječima i svečano zatvorila ovogodišnji saziv.