Natjecanja i smotre / 6. srpnja 2018.

Glagoljica kroz osjetila

Roc_zajednicka_mU organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti i obrazovanja te u suorganizaciji Grada Buzeta, od 26. lipnja do 2. srpnja 2018. godine održan je 26. saziv Male glagoljske akademije Juri Žakan u Roču koji je priredila Osnovna škola Vazmoslav Gržalja iz Roča. Tema ovogodišnjeg saziva bila je Glagoljica kroz osjetila.

Pedesetak učenika šestog razreda i njihovih mentora iz svih dijelova Hrvatske stvarali su priču o glagoljici kroz šest radionica. Literarno-scensku vodila je Barbara Ćaleta Markežić, fresko-slikarsku Hari Vidović, keramičarsku radionicu Zlata Tomljenović, povijesnu Žarko Berić, novinarsku Božena Žugec i grafičku Živa Kutnjak.

Sedmodnevno poučavanje glagoljice i buđenje svijesti o važnosti kulturne baštine započelo je u utorak poslijepodne okupljanjem ovogodišnjih žaknića, predstavljanjem radionica i već tradicionalnom šetnjom Ročem koju su predvodila Sveta braća Ćiril i Metod (Hari i Patrik Vidović). Službeni početak MGA odvijao se u dvorištu škole gdje je koordinatorica Maristela Rabak Tomašić svim ovogodišnjim sudionicima poželjela srdačnu dobrodošlicu. Nazočnima se obratila i ravnateljica buzetske OŠ Vazmoslav Gržalja Jadranka Bartolić Muzica koja je, također, svima zaželjela dobrodošlicu te gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić.

Roc_Radionica_mŽaknići su se, osim stvaralačkim radom u radionicama, bavili izučavanjem kulturne baštine Istre kroz dvije terenske nastave, jednom poludnevnom koja je obuhvaćala šetnju Alejom glagoljaša do najmanjeg grada na svijetu, Huma te jednom cjelodnevnom Putevima glagoljaša. Na ova dva putovanja žakniće je poveo akademik Josip Bratulić koji s velikim entuzijazmom prati i podržava rad MGA od njegova početka. O počecima tiskarstva u predivnom ambijentu ročke tiskare u kojoj se nalazi replika Gutenbergova tiskarskog stroja žakniće je poučio profesor Frane Paro. Osim toga, učenici su imali priliku naučiti tradicionalni istarski ples šete paši. Sedam dana žaknićima i njihovim mentorima prošlo je za tren. Osim što su mnogo toga naučili, sklopljena su i prijateljstva pa je rastanak svima teško pao. Na završnoj svečanosti žaknići su se predstavili kratkim dramskim prikazima, a svoje proizvode koji su nastali tijekom boravka u Roču izložili su u dvorištu škole.

Roc_Radionica_2_mOve je godine dvorište škole postalo bogatije za još jedan izložbeni predmet. Riječ je, naime, o glagoljskom slovu „s“ koje je prema ideji koordinatorice Maristele Rabak Tomašić izradio Saša Rabak iz Ročkog Polja. Zamisao je da navedeno slovo, više od jednoga metra, služi kao stalna točka za fotografiranje. Ivana Jurjević Jovanović, viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje i tajnica Državnog povjerenstva MGA je u ime ravnateljice Agencije Jadranke Žarković Pečenković podijelila pohvalnice žaknićima, a njihovim učiteljima i voditeljima radionica zahvalnice.