Natjecanja i smotre / 28. rujna 2016.

Filmsko stvaralaštvo učenika prikazano na Smotri hrvatskoga školskog filma održanoj u Velikoj Gorici

filmska_smotra_1mU Velikoj Gorici je od 21. do 23. rujna održana četvrta Smotra hrvatskoga školskoga filma u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Smotru su vodili dr. sc. Krešimir Mikić, predsjednik i dr. sc. Srećko Listeš, tajnik Državnoga povjerenstva. Agencija za odgoj i obrazovanje godinama je suorganizirala filmske revije učenka osnovnih škola, a od 2013. godine samostalno organizira i vodi filmsku smotru učenika osnovnih i srednjih škola.

Organizacija Smotre hrvatskoga školskoga filma proizvod je zahtjeva i programskih načela Agencije da se naši učitelji i nastavnici što bolje upoznaju s kurikulskim načelima, potrebama suvremenoga društva, tehnološkim i tehnologijskim inovacijama kako bi njihov rad kvalitetnim i kreativnim mentorskim djelovanjem mogao što više i što bolje doprinijeti učeničkom stvaralaštvu.

Program Smotre obuhvaća filmsko i videostvaralaštvo te stručne razgovore i okrugle stolove s voditeljima i učenicima, članovima filmskih i videodružina. Povjerenstvo je vođeno načelom da su sloboda stvaralaštva učenika i družine preduvjet za osobno stvaralačko izražavanje.

Smotra je i ove godine ostvarila svoje zadaće: razvijanje kritičkih i kreativnih vještina učenika i razvijanje sposobnosti, pristupa, raščlambe, vrjednovanja i slanja poruke posredstvom filma.

filmska_smotra_2_mfilmska_smotra_3_mOve je godine na Smotru prijavljeno nešto više od 100 filmova. Ravnateljica Agencije, Jadranka Žarković-Pečenković, prof., na otvorenju je istakla kako je na pristiglim filmovima radilo više od tisuću učenika, koji su tijekom rada razvijali različite kompetencije: tehničke (radom na različitoj opremi i softveru), kritičke (razumijevanjem snimljenih sadržaja i tumačenje bitne poruke) te stvaralačke (stvaranjem djela). Ravnateljica Agencije osobito je naglasila važnost razvijanja učeničkog stvaralaštva i kritičkih pogleda na svijet oko nas, što je jako vidljivo iz velikoga broja pregledanih filmova.

Predsjednik Povjerenstva, Krešimir Mikić, objavio je nazočnim učenicima i mentorima da je ovogodišnja školska filmska produkcija najbolja dosad, i u tehničkomu i u umjetničkomu smislu.

filmska_smotra_4_mProsudbeno povjerenstvo je za Smotru odabralo 51 film učenika osnovnih i srednjih škola iz različitih županija. Žanrovski gledano, prijavljeni su i odabrani dokumentarni, igrani, animirani i eksperimentalni filmovi. 

 

 

Prosudbeno povjerenstvo radilo je u sastavu:

 1. Krešimir Mikić, filmolog, predsjednik
 2. Istvan Filakovity, akademski redatelj, slobodni umjetnik, član
 3. Neven Hitrec, akademski redatelj, slobodni umjetnik, član
 4. Miran Miošić, akademski montažer, profesor na Filmskoj akademiji, član

filmska_smotra_6_mŠkola domaćin: Osnovna škola Eugena Kumičića, Velika Gorica

Ravnatelj škole domaćina: Snježana Pavić, prof. 

Mjesto održavanja Smotre: Pučko otvoreno učilište, Velika Gorica 

Agencija za odgoj i obrazovanje, prema izboru Povjerenstva, na DVD-u je objavila deset filmova, kao presjek ovogodišnje školske filmske produkcije:

 1. Čovjek i pas, OŠ Petra Kanavelića, Korčula
 2. Naša Seve, OŠ Tomaša Goričanca, Mala Subotica
 3. Vrata bez jednine, OŠ Josipa Zorića, Dugo Selo
 4. Zadaćaaaa, OŠ Skakavac
 5. Teksture, II. OŠ Vrbovec
 6. Romeo i Julija iz Novog Zagreba, OŠ Horvati, Zagreb
 7. Kad zvoni, OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb
 8. Ujedinjeni u različitosti, SŠ Hrvatski kralj Zvonimir, Krk
 9. Povijest naše ljubavi, Privatna umjetnička gimnazija, Zagreb
 10. Undo, IX. gimnazija, Zagreb