Natjecanja i smotre / 25. svibnja 2016.

Četvrta simulirana sjednicu Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola

Simulirana_mSlužba za građane Hrvatskoga sabora u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizirala je Četvrtu simuliranu sjednicu Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola 16. svibnja 2016. godine. Na simuliranoj sjednici sudjelovalo je 128 učenika/zastupnika iz tri učenička doma i 19 srednjih škola iz svih dijelova Hrvatske. Na ovogodišnjoj simuliranoj sjednici raspravljalo se o Prijedlogu zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma.

Kroz pripremu i sudjelovanje na zasjedanju, učenici su mogli praktično vidjeti i iskušati kako radi zakonodavna vlast, kako se donose zakoni, koja je uloga zastupničkih klubova i odbora u hrvatskom parlamentu te koje su to poveznice između nacionalnih politika i organizacija države i društva.

Metoda istraživačkog i suradničkog učenja primijenjena u pripremanju učenika/zastupnika za simulirano zasjedanje Sabora, jedini je način koji osigurava mladima da shvate – kako i kojim sredstvima politika oblikuje društvo u kojemu žive – te ih istovremeno uči i potiče da i sami doprinose željenim promjenama u društvu.

U uvodnom dijelu simulirane sjednice nazočnima se obratila voditeljica Službe za građane Hrvatskoga Sabora Ružica Šimunović, istaknuvši da provođenjem edukativnih programa kao što je simulirana sjednica Sabora za učenike srednjih škola, Hrvatski sabor slijedi najbolje tradicije europskih parlamenata u promicanju učenja za aktivno i odgovorno građanstvo i vlastitim primjerom pokazuje kako državne institucije izvan sustava odgoja i obrazovanja doprinose podizanju opće demokratske i političke kulture.

Simulirana sjednica održana je prema vlastitom Poslovniku, sukladno ciljevima i planiranim ishodima Programa međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Građanskog odgoja i obrazovanja za učenike osnovnih i srednjih škola, pojasnila je Šimunović.

Imenovanjem predsjednika simulirane sjednice Hrvoja Kožića i tajnika Jana Težaka konstituiran je učenički Sabor. Na simuliranoj sjednici sudjelovalo je 128 učenika/zastupnika iz tri učenička doma i 19 srednjih škola iz svih dijelova Hrvatske.

Simulirana1_mNa ovogodišnjoj simuliranoj sjednici raspravljalo se o Prijedlogu zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma. O Prijedlogu zakona očitovali su se predstavnici klubova zastupnika te predstavnici nadležnih odbora. Uslijedila je pojedinačna rasprava na kojoj su učenici predstavili svoja viđenja turizma, kao važne grane gospodarskog sustava te su iznijeli svoja razmišljanja i procjene o potencijalima turizma u rješavanju ili ublažavanju problema zapošljavanja i samozapošljavanja. Tijekom rasprave učenici/zastupnici su istaknuli, između ostaloga, rizike ekoloških incidenata, važnost razvoja kontinentalnog turizma kao i nužnost unapređenja turističke infrastrukture.

Učenici su nakon provedene rasprave glasovali o amandmanima na predmetni Zakon nakon čega je uslijedilo glasovanje o Konačnom prijedlogu zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma koji je većinom glasova usvojen.

Na kraju sjednice učenicima se obratila i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, koja je pohvalila zalaganje i postignuće učenika i njihovih mentora te se zahvalila na njihovu trudu tijekom višemjesečne pripreme za ovu sjednice.

Učenicima su se prigodnim govorima obratili i pomoćnik ministra znanosti obrazovanja i sporta Momir Karin, pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica te narodni zastupnici u Hrvatskom saboru Margareta Mađerić, Gordana Sobol i Željko Fioloć.

Na e-stranici Hrvatskoga sabora nalazi se poveznica za videosnimku sjednice: https://www.youtube.com/watch?v=mqmvSOZtwh0&feature=youtu.be&t=10m25s

Simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola temelji se na Programu međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole (Narodne novine, br. 104/14).