Natjecanja i smotre / 13. ožujka 2019.

Šesti online-kviz natjecanje Koliko poznaješ Hrvatski sabor?

Služba za građane Hrvatskoga sabora u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, provela je 1. ožujka 2019. godine šesti po redu online-kviz natjecanje pod nazivom Koliko poznaješ Hrvatski sabor?. Natjecanje je i ove godine održano pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora, Gordana Jandrokovića.

Kroz 30 pitanja online-kviza učenici osnovnih škola pokazali su koliko poznaju Hrvatski sabor, njegovu ulogu u hrvatskoj povijesti, ali i koliko znaju o suvremenom Saboru, načinu njegova rada te pravima i odgovornostima saborskih zastupnika.

Kviz-pitanja proizašla su  iz nastavnog plana i programa povijesti za 6, 7. i 8. razred, uključujući odgojno-obrazovne ishode  Kurikuluma međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole.

Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovale su 54 škole, iz svih krajeva Hrvatske, sa svojim šesteročlanim timovima (3 natjecatelja i 3 zamjenika natjecatelja) ili ukupno 324 učenika. Najbolji natjecatelji bili su učenici OŠ Josipa Račića iz Zagreba – Frenki Mizdrak, učenik 6. razreda, Jana Krišto, učenica 7. razreda i Marija Belošević, učenica 8. razreda.

I ove godine, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uručit će na prigodnoj svečanosti nagrade trima najboljim timovima  koji su za svoje škole osvojili prijenosno računalo. Članovi deset najbolje plasiranih timova od Hrvatskoga sabora dobit će pohvalnice, dok će zahvalnice biti poslane svim školama sudionicama natjecanja i učiteljima mentorima timova.

Kviz je realiziran na online sustavu za učenje Moodle, uz informatičku podršku CARNet-a.