Natjecanja i smotre / 3. travnja 2013.

Dubrovnik ugostio najbolje učenike matematičare

mat1_m Uz Boškovićevu dobrodošlicu i matematičku zdravicu u izvedbi učenika OŠ Lapad te nastup KUD-a Linđo otvoreno je 2. travnja 2013. godine u Dubrovniku 54. državno Natjecanje iz matematike. Svečanim otvorenjem započelo je jedno od najmasovnijih i najstarijih natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola, na kojem je svoje znanje i umijeće u rješavanju matematičkih zadataka i problema pokazalo 265 učenika.

Svi su oni u Dubrovnik došli u pratnji svojih mentora, učitelja i nastavnika, koji su ih cijele godine pripremali za školsko, zatim županijsko i državno natjecanje najboljih učenika matematičara.

mat2_mPlasman na državno natjecanje ostvarila su 92 učenika osnovnih škola u kategorijam od 5. do 8. razreda. Srednjoškolci, njih 173, natjecali su se u dvije varijante. Za učenike prirodoslovno-matematičkih gimnazija, njih 93, povjerenstvo je pripremilo zadatke prilagođene nastavnom planu i programu prirodoslovno-matematičkih gimnazija, a 80 učenika srednjih škola i gimnazija rješavalo je zadatke primjerene nastavnom planu i programu škola iz kojih dolaze.

Dobrodošlicu u Dubrovnik učenicima i njihovima mentorima zaželjeli su prof. dr. sc. Vladimir Volenec, predsjednik državnog povjerenstva, Franjo Skokandić, dožupan Dubrovačko-neretvanske županije, Miho Katičić, pročelnik za obrazovanje i sport Grada Dubrovnika, Vedrana Radović, ravnateljica OŠ Lapad i Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.

mat3_m– Svi znamo da iza vas stoje veliki trud i zalaganje koji su rezultat vašeg rada i talenta. Vaši su uspjesi temelj Hrvatske kao zemlje znanja. Došli ste u grad Boškovića,Gundulića, Držića, Getaldića i mnogih drugih poznatih imena. Želim da se u njemu dobro osjećate i na natjecanju postignete najbolje rezultate – poručila je sudionicima natjecanja Vedrana Radović, ravnateljica OŠ Lapad, škole domaćina natjecanja. Pozdravljajući učenike i mentore Franjo Skokandić, dožupan Dubrovačko-neretvanske županije, naglasio je da je matematika temelj prirodnih znanosti. – Da nema matematike, mi danas ne bismo bili na ovom stupnju tehnološkog razvoja – istaknuo je F. Skokandić.

Na značaj i važnost matematičkih kompetencija podsjetili su i Vladimir Volenec i Vinko Filipović. – Matematička kopetencija je jedna od osam temeljnih kompetencija važna za progresivnost i napredak društva. Vi ste dokazali da je posjedujete i ne sumnjam da ćete zahvaljujući vašem radu i talentu te neupitnoj stručnosti i entuzijazmu vaših mentora i dalje biti uspješni u tome – naglasio je Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje. Izrazio je nadu da, unatoč krizi i recesiji, održavanje državnih natjecanja učenika u znanju neće doći u pitanje. Na kraju se zahvalio školi domaćinu natjecanja, Gradu Dubrovniku i Hrvatskom matematičkom društvu na pomoći u suorganizaciji natjecanja.

Natjecanja učenika održavala su se u OŠ Lapad. Za to vrijeme članovi državnog povjerenstva organizirali su stručna predavanja za mentore učenika. Dok je 60 članova povjerenstva ispravljalo testove, učenici su razgledali Dubrovnik.

Nakon državnog natjecanja najuspješniji učenici A varijante srednje škole bit će pozvani na Hrvatsku matematičku olimpijadu. Na temelju tog natjecanja odredit će se članovi ekipa za međunarodna natjecanja. Hrvatska matematička olimpijada održat će se u Zagrebu, prva dva testa bit će se 13. i 14. travnja 2013. godine, a završni testovi 28. travnja 2013.

Organizatori državnog Natjecanja iz matematike su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatsko matematičko društvo.