Natjecanja i smotre / 13. ožujka 2019.

Državna Smotra simuliranih suđenja iz Građanskog odgoja i obrazovanja za učenike srednjih škola 2019.

Trinaestu Državnu smotru simuliranih suđenja za učenike srednjih škola iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja organizirala je Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Općinskim sudom u Novom Zagrebu, Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom pravosuđa i drugim predstavnicima pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj, prije svega općinskim ili županijskim sudovima s kojima škole surađuju radi pripreme učenika za izvođenje simuliranog suđenja. Smotra je održana na Općinskom sudu u Novom Zagrebu 9. ožujka 2019.

Ove godine na Državnoj smotri simuliranih suđenja sudjelovao je 221 učenik iz 24 srednje škole iz Republike Hrvatske, 26 mentora i 12 učenika koji su promatrali simulirana suđenja.

Kazneni postupak prema kojem se odvijao proces suđenja bio je postupak prilagođen za rad s učenicima pod nazivom Općinsko državno odvjetništo iz Mitograda protiv Ane Grabar. Učenici su izvesli kaznenu postupak pred sucima i članovima sudbenih vijeća – problem korupcije (davanja mita) u zdravstvenom sustavu. Simulirana suđenja odrežana su pred sudskim vijećima kojima su predsjedali sutkinje i suci Općinskog suda u Novom Zagrebu, Općinskog kaznenog suda u Zagrebu tei Vrhovnog suda Republike Hrvatske

Korištenje postupka Simuliranog suđenja u Građanskom odgoju i obrazovanju ima za cilj razviti elementarnu pravnu pismenost učenika kao dio opće kulture. Omogućiti im da steknu znanja, vještine i vrijednosti pravne države, prevencije korupcije, značenje zakonske ovlasti u demokraciji, uloge sudaca, sudskog postupka i sudskih presuda.

Pravna država bitna je komponenta svakog slobodnog društva. Zakonita prava pojedinaca ne mogu se učinkovito zaštititi ako ona ne postoji.

Učenici imaju priliku upoznati se s činjenicom da pravosudni sustav ima izuzetno važnu ulogu u zaštititi temeljnih vrijednosti u društvu kao što su život, sloboda, vlasništvo, privatnost, ljudsko dostojanstvo, distributivna i korektivna pravda i učinkovitost.

Učenici osim znanja stječu i praktične uvide u koncept pravne države i funkcioranja suddbene vlasti. Uče što znači da su u pravnoj državi svi građani pred zakonom jednaki i da se svi zakoni na isti način odnose na sve građane. Jednaka primjena prava jest ono što odvjetnici i suci nazivaju „jednakom pravnom zaštitom“.

Pripremi učenika prethodi i priprema nastavnika. U programima stručnog usavršavanja  nastavnika za korištenje metode simuliranog suđenja sudjeluju uz savjetnike Agencije za odgoj i obrazovanje i suci kaznenog i građanskog prava.

Timovi koji su sudjelovali na državnoj smotri:

SREDNJA ŠKOLA STJEPAN IVŠIĆ, ORAHOVICA;

XVI. GIMNAZIJA, ZAGREB;

GIMNAZIJA DR. IVANA KRANJČEVA, ĐURĐEVAC;

SREDNJA ŠKOLA BUZET, BUZET;

DRUGA SREDNJA ŠKOLA BELI MANASTIR, BELI MANASTIR;

SREDNJA ŠKOLA MARKA MARULIĆA, SLATINA;

EKONOMSKA I UPRAVNA ŠKOLA, OSIJEK;

GIMNAZIJA “FRAN GALOVIĆ”, KOPRIVNICA;

GIMNAZIJA SISAK, SISAK;

SREDNJA ŠKOLA IVANA LUCIĆA, TROGIR;

GIMNAZIJA ANTUNA VRANČIĆA, ŠIBENIK;

SREDNJA ŠKOLA DUGO SELO, DUGO SELO;

SREDNJA ŠKOLA KOPRIVNICA, KOPRIVNICA;

GRADITELJSKA, PRIRODOSLOVNA I RUDARSKA ŠKOLA; VARAŽDIN;

DRVODJELJSKA ŠKOLA ZAGREB, ZAGREB;

PRVA SUŠAČKA HRVATSKA GIMNAZIJA U RIJECI;

ELEKTROTEHNIČKA ŠKOLA, ZAGREB;

PRVA RIJEČKA HRVATSKA GIMNAZIJA;

ŠKOLA ZA CESTOVNI PROMET, ZAGREB;

EKONOMSKA I BIROTEHNIČKA ŠKOLA BJELOVAR, BJELOVAR;

GIMNAZIJA LUCIJANA VRANJANINA, ZAGREB;

MEDICINSKA ŠKOLA VARAŽDIN, VARAŽDIN;

 4. GIMNAZIJA MARKO MARULIĆ, SPLIT;

CENTAR ZA PRUŽANJE USLUGA U ZAJEDNICI SPLIT;