Natjecanja i smotre / 18. svibnja 2018.

Državna Smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola održana je u Omišu

Od 7. do 9. svibnja 2018. održana je u Omišu 21. državna Smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola. Škola domaćin bila je OŠ Josip Pupačić čiji su se učenici također plasirali na državnu razinu Smotre i natjecanja. Sudjelovalo je ukupno 125 učenika, 48 mentora i 25 članova državnog povjerenstva.

U kategoriji Orijentacijskog natjecanja sudjelovale su ekipe iz 39 škola (23 osnovne i 16 srednjih škola). Zadatak svake ekipe bio je pronaći zadane kontrolne točke (njih pet) služeći se zemljovidom i kompasom te na svakoj od njih riješiti odgovarajuće praktične ili teoretske zadatke, ali i stići što prije do cilja. Ekipe su startale prema redoslijedu dobivenom izvlačenjem, a trebalo im je otprilike sat i pola do dva sata do cilja.

U kategoriji Smotre istraživačkih projekata, ekipe iz 40 škola su predstavile svoje projekte u četiri usporedne sekcije: atmosfera, voda I., voda II., pokrov. Ocjenjivačka su povjerenstva u svakoj sekciji izdvojila dva ili tri projekta koja su nagrađena. Ukupno je nagrađeno 10 projekata i 13 škola (10 osnovnih i tri srednje škole) jer su tri projekta bila zajednički rad po dvije škole.

Za posebna postignuća u provođenju GLOBE programa, u prikupljanju podataka o naoblaci, dodijeljena je pohvalnica Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi iz Zadra, OŠ Ivana Filipovića iz Osijeka i učenici Vanessi Mikan iz OŠ Dubovac, Karlovac.