Natjecanja i smotre / 31. ožujka 2010.

Državno Natjecanje u debati 2010.

Vrsni mladi debatanti i retoričari okupili se u Zagrebu: osnovci obrazlagali zašto Faceboook poboljšava kvalitetu života

Državno Natjecanje u debati 2010.Želim da nas sve koji nemamo svoj profil na Faceboooku na ovom natjecanju uvjerite da ga otvorimo – poželjela je na otvaranju državnog Natjecanja u debati Nada Kegalj, potpredsjednica Debatnog društva. Navedeno društvo već niz godina, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, organizira natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola u debati. Ovogodišnje državno natjecanje održalo se 30. i 31. ožujka 2010. godine u Zagrebu, a škola domaćin učenicima je bila OŠ Zapruđe.

Ravnatelj AZOO-a Vinko FilipovićNa državno Natjecanje pozvano je više od 100 učenika, 20 ekipa po tri učenika iz srednjih škola i 16 ekipa po tri učenika iz osnovnih škola. Osnovnoškolci su raspravljali o Facebooku i pokušali uvjeriti suce da upravo ta društvena mreža poboljšava kvalitetu života, a srednjoškolci su iznošenjem svojih razmišljanja i kritičkih stavova pokušali objasniti zašto je opravdano ili nije pojedincima zabraniti isticanje religijskih simbola. Na natjecanju su se sučeljavale po dvije ekipe od tri člana, a pratili su ih suci koji vode zabilješke na propisanim formularima, donose presudu o pobjedi te bodovno vrednuju pojedinačne govore i govornike.

Natjecanje u debati je nešto drukčije od ostalih natjecanja, jer se znanje i vještine ne mogu mjeriti ocjenama, no zbog toga nije ništa manje važno nego ostalih 35 natjecanja koja organizira Agencija za odgoj i obrazovanje, istaknuo je ravnatelja AZOO-a Vinko Filipović, obraćajući se učenicima.

Državno Natjecanje u debati 2010.– Drago mi je da ste se odlučili baviti debatom, jer to će vaš život učiniti bogatijim – naglasio je V. Filipović i podsjetio da naši učenici na svjetskim natjecanjima u debati ostvaruju vrlo zapažene rezultate.

Debatanti su se dotakli još nekih aktualnih tema. Na okruglom stolu, koji je vodio Boško Picula, pokušali su odgovoriti na pitanje jesu li učenici srednjih škola u mogućnosti na izborima odlučivati o upravljanju u svojim gradovima i općinama.