Natjecanja i smotre / 31. prosinca 2008.

Državno Natjecanje iz vjeronauka – vjeronaučna olimpijada 2008.

Ekipe Osnovne škole Sućidar Split i splitske Nadbiskupijske klasične gimnazije “Don Frane Bulić” pobjednici su ovogodišnje vjeronaučne olimpijade – državnog natjecanja u vjeronauku za osnovne i srednje škole, koje se održalo u Varaždinu od 7. do 9. svibnja u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Glasa Koncila i Maloga koncila i Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije.

Pobjedničku ekipu iz Osnovne škole Sućidar čine Ana Bracić, Josip Galić, Antonia Senta i Ana Šušić, a vodi ih mentor-vjeroučitelj don Ivan Čotić.

Srednjoškolsku ekipu čine Jelena Dedić, Ana Ozretić, Zrinka Pribudić i Vedran Volarević, a vodi je mentorica s. Petra Šakić.

Svečanost proglašenja pobjednika i uručenja nagrada održana je u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije, gdje je sve sudionike natjecanja pozdravio predsjednik Državnog povjerenstva dr. Josip Šimunović. Varaždinski biskup Josip Mrzljak uručio je zlatne medalje članovima pobjedničkih ekipa te im čestitao na postignutom uspjehu. Direktor Glasa Koncila vlč. Nedjeljko Pintarić uručio je srebrne medalje drugoplasiranima, ekipi Osnovne škole “Josip Kozarac” iz Vinkovaca i ekipi Prve sušačke hrvatske gimnazije iz Rijeke. Brončane medalje trećeplasiranima, ekipi Osnovne škole iz Kumrovca i ekipi V. gimnazije iz Zagreba, uručio je prof. Tomislav Tomasić, viši savjetnik pri Agenciji za odgoj i obrazovanje i tajnik Državnog povjerenstva. Čestitke i zahvale svim sudionicima uputila je i tajnica Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije Anita Matković, kazavši kako će HBK nagraditi tri prvoplasirane ekipe putovanjem u Istru od 23. do 27. lipnja, a Glas Koncila istim putovanjem nagradit će i četvrte ekipe, s obzirom da se za treća mjesta vodila velika uravnotežena “bitka pripetavanjem” u posljednjem krugu natjecanja u igri Milijunak. Pisane zahvale i priznanja, zajedno s prigodnim darovima Glasa Koncila, Varaždinske biskupije i Varaždinske županije, svim ekipama sudionicima uručio je vlč. Damjan Koren, predstojnik Katehetskog ureda Varaždinske biskupije.

Vjeronaučna natjecanja započela su istoga dana ujutro, a domaćini su bile škole – prošlogodišnji državni prvaci. Vjeroučenici osnovnih škola ove školske godine za olimpijadu su se pripremali kroz građu s temom “Život prve Crkve”, a vjeroučenici srednjih škola marljivo su prolazili građu s temom “Isus Krist”. Sedamnaest ekipa osnovnih škola okupilo se na natjecanju u prostorijama Osnovne škole “Vladimir Nazor” u Svetom Iliji, gdje su se natjecale u pojedinačnom rješavanju različitih pisanih testova te u ekipno zajedničkoj igri fotoslagalice. Petnaest ekipa srednjih škola okupilo se na natjecanju u dvorani Prve gimnazije u Varaždinu, gdje su nakon pisanih testova ekipe zajedno rješavale križaljku s rebusom. U popodnevnim satima natjecatelji su obišli više muzeja i crkava grada Varaždina (Entomološki muzej, Gradski muzej u Starom gradu, župnu crkvu sv. Nikole te franjevačku crkvu i uršulinsku crkvu sa samostanima). Zatim su svi zajedno sudjelovali u katedrali na misi koju je predvodio biskup Mrzljak u zajedništvu s vlč. Josipom Šimunovićem, te više predstojnika biskupijskih katehetskih ureda i mentora-vjeroučitelja. Liturgijsko pjevanje predvodio je Biskupijski zbor mladih, koji je slavlje zaključio himnom “Postojani” petog Susreta hrvatske katoličke mladeži Varaždin 2008. U večernjim satima objavljeni su rezultati prva dva kruga natjecanja, a prvih pet plasiranih ekipa sudjelovalo je u trećem završnom krugu natjecanja – igri “Tko želi biti Isusov milijunak”. Od osnovnih škola u treći krug plasirale su se i ekipe OŠ “August Cesarec” Ivankovo i OŠ “August Šenoa” Zagreb, a od srednjih škola i ekipe Turističko-ugostiteljske škole iz Šibenika i Gimnazije Petra Preradovića iz Virovitice. Završni krug natjecanja za ekipe osnovnih škola održan je u prostorijama Svećeničkog doma, a za ekipe srednjih škola u dvorani Pastoralnog centra, gdje su se i sve ekipe okupile na svečanosti proglašenja rezultata.

Vjeronaučna olimpijada završila je u petak 9. svibnja zajedničkim izletom svih sudionika u dvorac Trakošćan u Hrvatskom zagorju.

U Zagrebu 16. svibnja 2008.
Izvješće priredio:
Doc. dr. Josip Šimnunović,
Predsjednik državnoga povjerenstva

Dokumenti