Natjecanja i smotre / 31. prosinca 2009.

Državno Natjecanje iz vjeronauka – vjeronaučna olimpijada 2009.

Državno Natjecanje iz vjeronauka – vjeronaučna olimpijada učenika osnovnih i srednjih škola održano je ove godine u Splitu od 11. do 13. svibnja 2009. u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Glasa Koncila i Maloga koncila te Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije.

Otvaranje Natjecanja iz vjeronauka organizirano je prvu večer, 11. svibnja 2009. godine koja je protekla u znaku međusobnog druženja i zajedništva predstavljanjem sudionika državnoga Natjecanja. U dvorani Nadbiskupskoga sjemeništa bilo je predstavljeno 19 ekipa iz kategorije osnovnih škola i 15 ekipa iz kategorije srednjih škola. Svaku ekipu čine 4 učenika koju prati njihov mentor. Na Natjecanju je ukupno sudjelovalo 136 učenika i 34 mentora. Natjecanja iz vjeronauka organiziralo je i provelo 15 članova Državnoga povjerenstva i viša savjetnica za vjeronauk Gordana Barudžija, dipl. teolog. Svečanom otvaranju su uz natjecatelje i njihove mentore, članove Državnoga povjerenstva nazočili i okupljenima se obratili: mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, Zvonko Marić, zamjenik pročelnika Odjela za prosvjetu, kulturu i šport Splitsko-dalmatinske županije, dr. Željko Tolić, provincijal franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, Vinko Filipović, prof., ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje te Vlade Dragun, prof., ravnatelj OŠ Sućidar.
Kulturni program prve večeri vodila je vjeroučiteljica Helena Balajić, prof., a u njemu su nastupili klapa Kampaneli, učenici iz OŠ Sućidar koji su izveli stare splitske plesove i stihove na čakavskome narječju te domaćin Mješoviti zbor Nadbiskupijske klasične gimnazije don Frane Bulić.

Natjecanje je započelo 12. svibnja 2009. godine u OŠ Sućidar, gdje su natjecatelje dočekali učenici i učitelji Škole zajedno s ravnateljem Vladom Dragunom, prof. i nadbiskupom mons. Marinom Barišićem. Prigodni program, kroz pjesmu, ples, igrokaz i recitacije izveli su sami učenici domaćini. Nakon uvodnog programa natjecatelji su pisali test u kojem je svaki natjecatelj trebao riješiti 50 zadataka tipa: da-ne, nadopuni rečenicu s jednom riječi, nadopuni rečenicu s dvije riječi, zaokruži točan odgovor, izbaci uljeza i poveži parove. Tema Natjecanja iz vjeronauka za učenike osnovnih i srednjih škola bila je Franjo Asiški u izgradnji Crkve. Razlog odabira ove teme je 800. obljetnice odobrenja prvotnoga franjevačkog pravila, a time i odobrenja franjevačkoga pokreta i karizme (1209-2009.) što ih je usmeno 1209. godine papa Inocent III. dao Franji i njegovoj braći.

Nakon pismenih testova vjeroučenici i vjeroučenice su predvođeni svojim mentorima i domaćinima OŠ Sućidar posjetili obližnji Marijan. U poslijepodnevnim satima odvijale su se igre znanja i spretnosti – fotoslagalica za natjecatelje osnovnih škola, a križaljka s rebusom za natjecatelje srednji škola. Pet najbolje plasiranih ekipa iz osnovnih i srednjih škola plasirale su se u završni, treći krug natjecanja – u igru Tko želi biti Isusov milijunak? Od ekipa osnovnih škola u treći krug natjecanja plasirale su se ove ekipe: OŠ Sućidar iz Splita, OŠ prof. Filip Lukas iz Kaštela Starog, OŠ Smiljevac iz Zadra, OŠ Ivan Mažuranić iz Obrovca Sinjskoga te OŠ Vladimir Nazor iz Svetog Ilije, a od srednjih škola, ove ekipe: Srednja škola Zlatar iz Zlatara, Nadbiskupijska klasična gimnazija Don Frane Bulić iz Splita, Gimnazija Čakovec iz Čakovca, V. gimnazija iz Zagreba i III. gimnazija iz Splita.

Završni, treći krug natjecanja donio je i konačni redoslijed prvih pet ekipa iz osnovnih i srednjih škola. Pobjednici ovogodišnjega državnog Natjecanja iz vjeronauka – vjeronaučne olimpijade su ekipe OŠ Sućidar iz Splita i Srednja škola Zlatar iz Zlatara. Pobjedničku ekipu iz OŠ Sućidar čine: Luka Donadini, Mateja Gudelj, Antonia Senta i Ana Tomičić te voditelj, vjeroučitelj-mentor don Ivan Čotić. Pobjedničku ekipu iz Srednje škole Zlatar iz Zlatara čine: Zrinka Jurec, Antun Palanović, Andrija Jurki i Mateja Knok te voditelj, vjeroučitelj-mentor Stjepan Pavek, prof.

Nakon natjecanja, natjecatelji i mentori uputili su se u svetište Gospe od Otoka u Solin gdje su sudjelovali u euharistijskom slavlju koje je predvodio mons. Marin Barišić u koncelebraciji više svećenika od kojih su neki bili i vjeroučitelji-mentori.
Posljednji dan državnoga Natjecanja iz vjeronauka – vjeronaučne olimpijade za vjeroučenike i vjeroučenice osnovnih i srednjih škola prošao je u razgledavanju znamenitosti grada domaćina – grada Splita i u svečanom proglašenju pobjednika u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Prigodni program proglašenja pobjednika i uručenja nagrada vodio je Tomislav Tomasić, prof., viši savjetnik za vjeronauk i tajnik Državnoga povjerenstva za provedbu Natjecanja iz vjeronauka učenika osnovnih i srednjih škola koji je u ime Agencije za odgoj i obrazovanje i Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije uputio riječi čestitke i zahvale svim natjecateljima, mentorima i domaćinima.

Svim natjecateljima uručena su priznanja o natjecanju, a ekipama prigodni darovi Splitsko-makarske nadbiskupije i monografija Lidije Komes Najljepši školski vrtovi u Hrvatskoj, dar Hrvatskog radija. Po tri prvoplasirane ekipe osnovnih i srednjih škola dobile su i posebne nagrade Glasa Koncila i Malog koncila – medalje i statue Vjeronaučne olimpijade. Mons. Marin Barišić i ravnatelj OŠ Sućidar Vlade Dragun, prof., uručili su medalje i statue Vjeronaučne olimpijade prvoplasiranim ekipama: ekipi OŠ Sućidar iz Splita i ekipi Srednje škole Zlatar iz Zlatara. S. Zrinka Majstorović iz uredništva Maloga koncila uručila je medalje i statue Vjeronaučne olimpijade drugoplasiranim ekipama: ekipi OŠ prof. Filip Lukas iz Kaštela Starog i ekipi Nadbiskupijske klasične gimnazije Don Frane Bulić iz Splita. Doc. dr. sc. Josip Šimunović, predsjednik Državnoga povjerenstva uručio je medalje i statue trećeplasiranim ekipama: ekipi OŠ Smiljevac iz Zadra i ekipi Gimnazije Čakovec iz Čakovca.

Čestitke i prigodnu riječ svim sudionicima državnog Natjecanja iz vjeronauka – vjeronaučne olimpijade učenika osnovnih i srednjih škola uputili su i dr. fra Ante Čovo, priređivač građe o sv. Franji za ovogodišnju vjeronaučnu olimpijadu te s. Zrinka Majstorović u ime izdavačke kuće Glas Koncila i lista Mali koncil.

Vijeće franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini najboljim ekipama i članovima Državnoga povjerenstva dodijelilo je još jednu vrijednu nagradu, a to je nagradno putovanje – hodočašće u Asiz i ostala mjesta vezana uz sv. Franju i franjevački život. Ono što su marljivo proučavali i saznali, zahvaljujući velikodušnosti franjevačke obitelji, moći će izbliza vidjeti i iskusiti.

Dokumenti

U Rijeci, 4. lipnja 2009.
Tajnik Državnoga povjerenstva
Tomislav Tomasić, prof.