Natjecanja i smotre / 7. svibnja 2013.

Državno Natjecanje i smotra iz fizike

fizika1_mSrednja škola Biograd na Moru od 2. do 5. svibnja 2013. godine bila je domaćin državnog Natjecanja i smotre iz fizike učenika osnovnih i srednjih škola. Na natjecanju i smotri sudjelovalo je 139 mladih fizičara, koje je pripremalo i pratilo 99 mentora.

Ove školske godine na školskom Natjecanju i smotri iz fizike sudjelovalo je 3400 učenika iz 597 osnovnih i srednjih škola, na županijskoj razini natjecalo se 1500 učenika, a najbolji od njih pozvani su na državno Natjecanje i smotru.

Dobrodošlicu u Biogradu na Moru zaželjeli su im učenici i djelatnici Srednje škole kulturno-zabavnim programom. Čestitke na rezultatima i plasmanu na državno Natjecanje smotru zaželjeli su im Ivan Kero, ravnatelj škole domaćina, Ivan Knez, gradonačelnik Biograda na Moru, Marina Viduka, predstavnica Zadarske županije, Krešo Zadro, predsjednik državnog povjerenstva i Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.

fizika2_m– Od 3 500 učenika vi ste pokazali najbolje znanje iz fizike i u velikoj konkurencije, ne tako lagano, došli na državno Natjecanje i smotru – kazao je Krešo Zadro. Zahvalio se Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta i Agenciji za odgoj i obrazovanje što i u doba krize organiziraju natjecanja i smotre učenika i time potiču i podržavaju rad, trud i darovitost. Zahvalu je uputio i mentorima za njihov rad s učenicima i članovima državnog povjerenstva na profesionalnosti. Na natjecanjima i smotrama sudjeluju nadareni, talentirani i vrijedni učenici spremni usvajati dodatna znanja i njihovi mentori koji ih pripremaju i motiviraju. Na školskoj razini sudjeluje 150 000 tisuća učenika, na županijskoj oko 40 000,  a na državnoj razini 7 000 najboljih u 31 kategoriji natjecanja i smotre. – Natjecanja i smotre pokazuju i dokazuju da se u hrvatskim školama dobro radi. Njihova vrijednost je prepoznata i vaše škole se ponose s vama. Pozivam vas da nastavite vrijedno učiti, a vašim mentorima zahvaljujem što ulažu trud i znanje kako bi vas pripremili za natjecanje i smotre  – naglasio je Vinko Filipović.

fizika3_mU kulturno-zabavnom programu nastupio je KUD Sv. Roko iz Sv. Filip i Jakova predsjednika Ivice Eškinje Lantane, učenice biogradske srednje škole iz Plesne skupine Prvi ples, mlada klavijaturistica Petra Morožin, čakavski pjesnik Ivan Mađarić te tamburaški orkestar Glazbene škole.

Natjecanje i smotra održavali su se u učionicama Srednje škole Biograd na Moru. Natjecanju u znanju organizirano je u pet kategorija, jedna kategorija za učenike osnovnih škola (50 učenika) i četiri kategorije za srednje škole (71 učenika). Državno povjerenstvo sastavilo je pitanja prema Nastavnom planu i programu za svaku kategoriju, a učenici su uz pismenu provjeru znanja rješavali i praktične zadatke.

fizika4_mNa državnu smotru pozvano je 10 učenika iz osnovne škole sa sedam eksperimentalnih radova i osam učenika srednjih škola, autori šest radova. Naime, pored priprema i sudjelovanja u natjecanju u znaju učenici tijekom cijele školske godine osmišljavaju i izvode pokuse. Na početku školske godine Državnom povjerenstvu je 55 učenika osnovnih škola prijavilo 29 eksperimentalnih  radova te 71 učenik srednjih škola 43 rada. Na jednome pokusu radi jedan ili dva učenika pod vodstvom jednog mentora. Nakon dva kruga procjene državno povjerenstvo na državnu smotru pozvalo je najbolje eksperimentalne radove. U 15-minutnom izlaganju učenici su predstavili svoj rad i odgovarali na pitanja članova povjerenstva te prezentirali radove na izložbi.

Natjecanje i smotru iz fizike učenika osnovnih i srednjih škola organizirali su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatsko fizikalno društvo.